Wpis z mikrobloga

Mirki pracuje z coreldraw X8 ( ͡° ͜ʖ ͡°) na ThinkpadE450 (Intel Core i55200U
(2 rdzenie, od 2.2 GHz do 2.7 GHz, 3 MB cache), 16GB RAM, SSD, AMD Radeon R7 M260 2048MB). Przy plikach CDR o wiekości około 300MB, troche przymula(wolne zapisywanie, częste zawieszanie). Myśle, że to wina grafiki - jedyna opcją pewnie kupno PC. Zamknę się w 3-4k ? Jakie karty graficzne oraz procki są polecane pod taki setup ? #corel #grafikakomputerowa #pcmasterrace
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pop_up: to zależy, używka czy nówka? dobrą nówkę na parę lat w tej kwocie raczej nie dostaniesz, ja bym szedł w ryzen 7, 32GB ramu, SSD NVMe m2 256GB(minimum, najlepiej samsung 960 evo lub pro, bo optane za drogie) i jakiegoś GTX1070 lub wyżej.
  • Odpowiedz
@pop_up: Kup dysk SSD od razu przyspieszy. Pierwsze co robiłem po instalacji Corela, to wyłączałem autozapis - przy zapisie dużych plików program że tak powiem wstrzymywał pracę :) Wolę korzystać z ciosu ctrl+s ;)
Corel w starszych wersjach (nie wiem jak teraz) osadzał wszystkie grafiki w pliku roboczym i potrafiły ważyć po kilkaset MB - taki zapis musi trwać ;)
  • Odpowiedz
@pop_up karta graficzna nie da Ci kopa. Procek moze, choć ja też jadę od X dłuższego czasu na i5, 16, SSD + jakiś GeForce 770? Taka stacja robocza, biega na tym CDR X6 dość stabilnie. Rzadko kiedy zalicza wyjebke na plecy, pliki są raczej spore mieszane bitmapy i krzywe, każdy ma jakiś system pracy i swoje tricki. Co do autosave... kurde 300 MB to nie duzo i nie trwa to wieczność.
  • Odpowiedz