Wpis z mikrobloga

Konkurs na projekt 3 tysięcy tanich mieszkań na wynajem rozstrzygnięty. Pracownie architektoniczne 22Architekci i AMC Andrzej Chołdzyński otrzymały dwa równorzędne pierwsze miejsca w konkursie na projekt modelowego osiedla Nowe Jeziorki w Warszawie.

Jak oceniacie wybrane wizje architektów? Więcej o projekcie Nowe Jeziorki, będący kontynuacją rządowych programów mieszkaniowych tutaj.

Na zdjęciu zwycięski projekt pracowni 22Architekci.
#warszawa #architektura #ursynow #urbanistyka #design #polityka #nieruchomosci #skyscrapercity #skyscrapercitycontent
Projekt_Inwestor - Konkurs na projekt 3 tysięcy tanich mieszkań na wynajem rozstrzygn...

źródło: comment_9MjqJD4JrI46XWb10D0Y0ZEoOF9csYHH.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
@Projekt_Inwestor: wygląda naprawdę interesująco, ale ta niewielka przestrzeń między niektórymi blokami to jakieś nieporozumienie.
No i nie wiem, czy koncepcja boiska na dachu szkoły (po raz dziesiąty niechcący piłka wyleciała mi poza ogrodzenie), to dobra opcja :)
  • Odpowiedz
@Cripex: nie wiem, dla mnie wygląda to na całkowite zepchnięcie parkingów pod ziemię. Aczkolwiek rzeczywiście, jak zauważył @Zakkalec budynki powinny być wyższe, co zaoszczędziłoby mnóstwo miejsca. Zakładam jednak, że chodzi im o koszty i chcą uniknąć szybów windowych. Tak czy siak - bzdura ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Projekt_Inwestor: na pierwszy rzut ok wygląda fajnie, mnóstwo drzew i odległości między oknami w granicach przyzwoitości, ale:
- nie uwierzę, żeby faktycznie dokonali tylu nasadzeń
- po przyjrzeniu się widać, że większość tych drzew rośnie metr od budynku i odgradza niższe pietra od światła.
- niby fajnie, ale co robić na takich osiedlach? całe życie spacerować po obszarze 2 ha?

@Cripex:
obawiam się, że niepotrzebnie wyłączyłeś przejścia dla pieszych z
  • Odpowiedz
kurde, ale to musi być przesrane, kupujesz/budujesz sobie domek na osiedlu domków na wsi, żeby mieć spokój od miasta a tu myk myk myk i wyrasta osiedle dla ok 10 000 osób ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
kurde, ale to musi być przesrane, kupujesz/budujesz sobie domek na osiedlu domków na wsi, żeby mieć spokój od miasta a tu myk myk myk i wyrasta osiedle dla ok 10 000 osób ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@Pan_Bober: I podwaja wartość domku w którym mieszka.
  • Odpowiedz
@Pan_Bober: Nowe osiedle daje dostęp do parków, sklepów, które pootwierają się na parterach tych budynków, ścieżek rowerowych, zwiększenia ilości połączeń MPK, być może przesunięcia strefy TAXI, a w przyszłości może pociągną tam nitkę tramwajową.

W każdym razie im więcej się buduje mieszkań w okolicy takiej wioski tym cena gruntu bardziej wzrasta.

Inaczej ma się sytuacja z budową przemysłową. Wtedy ceny spadają.
  • Odpowiedz