Wpis z mikrobloga

W nawiązaniu do jednego z wpisów:

Pozdrawiam Mirków ze słonecznej wsi, gdzie hoduje sobie w liczbie stałej: ok 40 kurczaków, 25 świnek i oczywiście dla nabiału swoją krówka również.
Karmienie: świnki: mąka, ziemniaki gotowane w parniku, zlewki z pobliskiej szkoły po obiadach+moje, w lecie trawa z koszenia 0.5ha sadu i duża część jabłek z tego sadu.)
Krówka: w lecie wyganiania na łąkę, w zimie kiszonka.
Kurczaki: makaz kukurydzy z lekka domieszką paszy i mąki z pszenicy, zagrodzone ok 25m^2 - co uzbierają to jedzą.
No i oczywiście kurki nioski to samo co kurczaki, generują mi około 7 jajek dziennie, w zimie 3,4- jednak mi to wystarcza.

Po pracy zajmuje się wszystkim (ile dam radę). Rano codziennie przychodzi sasiad (dawniej taki żulik trochę), ale porządny i uczciwy. Teraz nie pije, a to co dostaje ode mnie (hajs+jedzenie) wystarcza mu na zycie. Myślę, że nie ma ciężkiej pracy, a ja mam zaufanego zadowolonego goscia, który się cieszy i dba w sumie za mnie o całe gospodarstwo.
#jedzenie #wies #rolnictwo

Świnka badana, wyroby od początku do końca robione samodzielne. Gdy ktoś chce odkupić z kilo czy dwa, to nie schodzę poniżej 32zl/kg.
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@miszczunio14 tak. Wszystko legalnie. Sam ubój robię w pobliskiej masarni, przy mojej obecności :)
Zaświadczenia od weterynarza przed każdym ubojem. Uboje zgłaszane i zmiany w stadzie także. Prowadzę ewidencję papierowa stanu trzody.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Hannahalla z parnika ziemniaki to nie częściej niż raz na 2/3 tygodnie. Taki rarytas. Zlewek wbrew pozorom też dużo nie ma. Często zdarza się, że nie ma ich w ogóle, wtedy świnki jadą tydzień na sucho
  • Odpowiedz
@opalony: xD możesz iść na rekrutację do moderacji
Ech ludzie nie mają ani doświadczenia ani certyfikatu i karmią świnie zlewkami. Tfu.

Może powinieneś skorzystać z porad firm paszowych aby nie zatruć zwierząt? Zastosujesz wtedy odpowiednią paszę z dobrym makro aby osiągnąć wysoką mięsność.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Hannahalla przemysle to. Znajdę na necie adres takiego centrum? Bo w sumie z tymi zlewkami mnie zastanowiło dlaczego niby raz na tydzień nie mogę ubogacić nimi ich diety. Btw teraz wchodzi mus jakiś mat dezynfekcyjnych. Jedna ok 5kafli(?) To chyba zaprzestanę świnki mieć.
  • Odpowiedz