Wpis z mikrobloga

Ze znaleziska na głównej wynika, że jakieś 95% wykopków jest ZA wprowadzeniem progresywnego podatku antyspekulacyjnego od 3 mieszkania.

Czy wypok jest reprezentatywny dla ogólnej populacji? Zapewne nie. Ale to pokazuje, że popchnięcie takiego pomysłu przez Sejm jest możliwe i generalnie ma duże szanse spotkać się z szerokim poparciem społecznym.

Tak, wiem, biedne babcie i parlamentarzyści, którzy tylko czyhają, aby po pół roku zrobić nowelizację i objąć podatkiem pozostałe 99,2% narodu XD

#nieruchomosci
  • 59
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 66
@mickpl: Ze znaleziska wynika tylko tyle, że większość wykopków to tępe pelikany bez własnego zdania, researchu i doświadczenia, widzą plusy, dają plusy.
Kur#$@ ostatnie czego w tym kraju potrzeba to bandy idiotów ŻĄDAJĄCYCH dodatkowych podatków xdddd
  • Odpowiedz
  • 434
dodatkowych podatków

@ww00: Proszę nie rozmywać tematu na szersze wynurzenia. Nie "dodatkowych podatków" tylko tego konkretnego podatku, w którym nawet nie chodzi o cel fiskalny tylko antyspekulacyjny. Co by kolekcjonerzy płacili i byli szczęśliwi.
  • Odpowiedz
@mickpl: micku peelu a ja mam jedno pytanie jaki Ty widzisz pomysł żeby ten kapitał inwestycyjny w polskie kurnictwo nie wyszedł za granicę?

Bo czy dzisiejszy inwestor kurnikowy nie weźmie swoich pieniędzy i nie wyniesie ich do apartamentów w Gruzji, Hiszpanii czy Włoszech, może pójdzie po zagraniczne reity, może sp500, może niemieckiego daxa? Przecież nie na polskie gpw które od dekad w konsolidacji lata. Przecież nie otworzy raczej tu firmy skoro
  • Odpowiedz
@mickpl: dziękuję za odpowiedź Panie marszałku

Chociaż jest to dosyć nonszalanckie podejście, czy wszyscy łącznie z gniazdownikami którzy w taki sposób dorobiliby się własnego m. Nie stracą mając co prawda własne 4 ściany ale mając jednocześnie też gorzej funkcjonujące państwo, niższe zarobki, gorszą pozycję państwa na arenie europejskiej?

Nie sposób nie zauważyć że wpływy do budżetu się zmniejszą, jednocześnie wydatki nie bardzo, a już raczej z pewnością nie proporcjonalnie, ilość
  • Odpowiedz
@mickpl: Po co podatek, wystarczy zakaz posiadania więcej niż jednego mieszkania. Zalety: nie trzeba tworzyć i utrzymywać kosztownego systemu wyceny nieruchomości, nikomu nawet nie przyjdzie do głowy lokowanie kapitału na rynku nieruchomości (bo nie będzie mógł), bogolom podatek dużo nie zrobi, a zakaz już tak. xD
  • Odpowiedz
@mickpl: Nie wiem czemu aż tak skupiasz się na katastrze. Wystarczy zrównać opodatkowanie z wynajmu i sprzedaży mieszkania z innymi zyskami kapitałowymi i poczekać, aż rynek dojdzie do siebie (no i przestać robić dobrze devom oczywiście). Flipperom i developerom kataster nie robi różnicy, a rozwój rynku najmu uważam za mega pozytywną rzecz, która jest w tym kraju bardzo potrzebna
  • Odpowiedz
Nie wiem czemu aż tak skupiasz się na katastrze.

@Agrestowa_owca: jest tysiące mieszkań/domów które nie są wynajmowane, a trzymane.

Flipperom i developerom kataster nie robi różnicy

@Agrestowa_owca: tak, ale w ich przypadku już NSA orzekł, że działalność taka jest to działalność gospodarcza i podatek 19% (czy tam ileś) od zysku się należy. A tutaj chodzi o uwolnienie tych tysięcy lokali.
  • Odpowiedz
@ww00: chlopie ludzie maja nieruchomości w wielkich miastach ktore sa nieuzywane i zajmują calą infrastrukture drogową, energetyczna itd w okół siebie a ty musisz placic kilkadziesiąt procsnt wiecej tylko dlatego ze ktos sobis nakupil mieszkan w celu zabezpieczenia, gdyby placili podatek od tego ze zajmują cenne miejsce z ktorego nie korzystaja to zaraz by sie tego pozbyli
  • Odpowiedz
@mickpl: Wiekszosc wykopok co zostala po odejsciu normictwa to przegrywy albo pato ogladacze co nie maja mieszkania. Ale prawda jest taka ze wiekszosc ludzi w Polsce mieszkanie ma i traktuje to jako lokate kapitalu na starosc dlatego niechce by nieruchomosci spadly.
  • Odpowiedz
jakieś 95% wykopków jest ZA

@mickpl: od razu 105%

Nie. Obracasz się w wąskiej społeczności i w bańce ludzi, którzy wierzą że jednym prostym trikiem rozwiążą wszystkie problemy.

Większość ludzi to zlewa albo jest świadome, że podatki nie rozwiązują problemów. One tworzą po prostu inne problemy.
  • Odpowiedz
@ww00: gdyby nie było problemów z za wysokimi cenami mieszkań i to głównie z wiadomych powodów to nikt by nawet nie pomyślał o takim rozwiązaniu. Ale skoro jest problem dotyczący dużej liczby obywateli to myślę że państwo powinno pomóc, istnieć dla obywatela a nie na odwrót. Żerowanie bogaczy na podstawowych potrzebach społeczeństwa jest zwyczajnie niegodziwe. Nie uważasz?
  • Odpowiedz
@ojsak: Mógłbym skwitować, że tak działa wolny rynek i jak pokazało bk2%, że ingerencje w ten rynek jeszcze bardziej go psują, ale się powstrzymam. Oczywiście zgadzam się z Tobą, że świat nie jest sprawiedliwy i bogaci żerują na ubogich, ale czy to jest powód, żeby ci ubodzy wnioskowali o nowe podatki (sic!), które w perspektywie dotkną również ich? To bez sensu! Każdy dorosły człowiek dąży do rozwoju, każdy dorosły człowiek
  • Odpowiedz
@mickpl: już o tym pisałem, ale będę ten mój pomysł spamował pod takimi wpisami - lepszym i bezpieczniejszym pomysłem byłby zakaz wynajmu w mieszkaniach spłacanych kredytem i podatek od pustostanów. Gorący kartofel, więcej mieszkań na rynku, tańszy wynajem i brak niebezpiecznego narzędzia u polskojęzycznych polityków
  • Odpowiedz