Wpis z mikrobloga

Zbliża się termin praktyk i określania specjalizacji na studiach #energetyka .

Jest ktoś pracujący w przedsiębiorstwach wykonujących instalacje fotowoltaiczne/solary?
Jest to zyła złota w erze zmiany podejścia do energii czy przejściowy boom bliski konca ze względu na położenie geograficzne kraju?
Branża wydaje mi się ciekawa ze względu na prostote i usługowy charakter. Wydaje mi się rowniez że występują tu głównie małe przedsiębiorstwa nie zatrute podkręcona do granic "optymalizacją".

Jakim innym ciekawym i dochodowym zagadnieniem z elektryki lub jej pogranicza mógłbym się zainteresowac w tym momencie?
Rękami i nogami bronie się przed korpo energetycznymi z zakładami rodem z lat 60 jakie już udało mi się juz odwiedzić. Bo równie dobrze mógłbym wrocic do produkcji opon na 3 zmiany w Stomilu
Może się myle i w tauronach są miejsca warte uwagi?
Czy i tak połowa inżynierów pojedzie klikać IT do KRK?
#elektryka #oze #odrealnionedziennestudia #elektrotechnika
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bartefelek:
Jeśli chodzi o PV / Solary 90% firm to Jjanuszexy nie mające pojęcia o dobrze wykonanej robocie. Rozwój będzie nieunikniony ze względu na przejście z obecnego modelu dystrybucji na mikrogrid. Niepewność jedynie istnieje kiedy to nastąpi w PL bo oszołomy u władzy sami nie wiedzą gdzie dążą
Fajna sprawa to automatyka budynkowa - uruchomienia i serwis. Johnson, Schneider czy Siemens nie bawią się w kładzenie kabli tylko dostawa sprzętu
  • Odpowiedz
@Bartefelek: O fotowoltaice zapomnij. Praktyki jako technik tak ale nie jako inż. Pomiarówka jest fajna ;), możesz w jakimś dużym zakładzie zobaczyć jak pracuje główny energetyk, UR, budynki inteligentne, firmy projektowe, wykonawcze instalacji...
  • Odpowiedz
@Bartefelek: Inż. W fotowoltaice. Jest parę firm oferujących panele często rebranding z Chin. Montaż to technicy sami. Inne praktyki co wymieniłem bierz. Albo od razu do roboty. (np. pół etatu przy projektowaniu)
  • Odpowiedz
A gdzie oprócz elektrowni może pracować przyszły energetyk? Właśnie kończę taki kierunek studiów ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@michal_piegus: jak już kończysz to przecież miałeś dwa razy praktyki studenckie, powinieneś to wiedzieć xD

termin praktyk i określania specjalizacji na studiach

@Bartefelek: a jakie masz te specjalizacje do wyboru?
  • Odpowiedz
@HorribileDictu: XDDDDD pytam się o Twoje zdanie, żeby poszerzyć swoje horyzonty i nie patrzeć tylko w kilka firm, które znam. Możliwe, że akurat byś mi pomógł i powiedział o czymś o czym nie myślałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@elineusz: jako elektroenergetyk. To popatrzę w to co napisałeś

@dzondzon: To gdzie jeszcze moge iśc do PGE?
  • Odpowiedz
@michal_piegus: inżynierowie zwykle po praktyce przy urządzeniach jeśli są kumaci to odchodzą na specjalistów, inni odchodzą do inwestycji, zarządzania strategicznego, analiz. ścieżek jest mnostwo. i z tego co widzę to większość zaczyna się od pracy na elektrowni
  • Odpowiedz
@HorribileDictu: technologia w energetyce, i zarządzanie w energetyce. Ale i tak zwykle prowadzona jest tylko ta pierwsza specjalizacja. W sumie chodziło mi bardziej o to czym się zainteresować na własną ręką na tym półmetku inżynierki i zbierać już praktyki.
  • Odpowiedz