Wpis z mikrobloga

Właśnie założyłem działaność gospodarczą, data rozpoczęcia 12.03. (miejsce to mieszkanie rodziców, jestem tam zameldowany)

Teraz dodatkowo chciałbym zostać VAT-owcem jednak takiej deklaracji przez profil zaufany nie da się wysłać, a aktualnie przebywam w innym miejscu niż miejsce prowadzenia działaności.

Z tego co widzę, to taką deklarację można też wysyłać pocztą. I tutaj moje pytanie czy tak to załatwić? Bo rozumiem, że musi to być złożone do dnia przed rozpoczęciem mojej działaności, aby móc odliczać vat.
Zapewne do piątku by pocztą polską doszło, ale czytałem, że w US mogą po prosić o jakiś kwitek, że w danym miejscu (w tym przypadku tam gdzie jestem zameldowany) mogę prowadzić działaność. To prawda? Co wtedy odeślą mi takie coś?

Generalnie jak łatwo mogę to rozwiązać nie fatygując się osobiście do US w miejscu, gdzie docelowo będę prowadził DG?

#praca #vat #pracbaza #dzialalnoscgospodarcza #it
  • 15
@kkarol93 po zgłoszeniu do Vatu będziesz miał kontrolę z US czy to nie firma słup, warto wtajemniczyć rodziców o co chodzi jeśli tam nie przebywasz i np zostawić jakieś swoje wizytówki żeby kontrolujący mieli co wpisać w protokole
@kkarol93: teraz urzędnicy przed rejestracją do VAT prawdopodobnie odwiedzą adres prowadzenia działalności, więc tak czy siak poczekasz sobie

kwitek, że w danym miejscu (w tym przypadku tam gdzie jestem zameldowany) mogę prowadzić działaność. To prawda? Co wtedy odeślą mi takie coś?

@kkarol93: jak czegoś będą potrzebować to Cię wezwą do przedłożenia

od przyszłego miesiąca nowe działalności prawdopodobnie zyskają 6 m-cy bez zusu (może warto poczekać?)
@Shajo:

teraz urzędnicy przed rejestracją do VAT prawdopodobnie odwiedzą adres prowadzenia działalności, więc tak czy siak poczekasz sobie

niekoniecznie, mogę normalnie vat odliczać od momentu złożenia wniosku, a to kiedy pojawię się w rejetrze to inna bajka.

od przyszłego miesiąca nowe działalności prawdopodobnie zyskają 6 m-cy bez zusu (może warto poczekać?)

nie, bo zaczynam pracę od 12 ;)
@kkarol93: napisz protokół użyczenia pod prowadzenie działalności i dołącz do wniosku VAT. Bo i tak potem się po kontroli o to zwrócą. Ewentualnie zostaw w domu dokument o użyczeniu i niech pokażą podczas kontroli rodzice
@kkarol93: Rozliczaj się zgodnie z prawem tj. miejscu gdzie faktycznie mieszkasz, ich nie interesuje ze prowadzisz dzialalność w innym miejscu, a i na kontrole będą mieli dalej, chociaż to nie wiem jak dokładnie wygląda..
@den4y: co chwilę mogę mieszkać gdzie indziej w zależności od klientów i metody pracy z nimi, a równie dobrze mogę pracować z miejsca gdzie jestem zameldowany, dlatego wszystko zarejestrowałem na miejsce zameldowania, a nie tutaj gdzie przez chwile przebywam
@Arytmetyk: mój adres zaieszkania zmienia się co miesiąc, DG mam założoną w miejscu najbardziej dla mnie stabilnym czyli tam gdzie jestem zameldowany. jeżeli gdzieś było trzeba podać adres to podawałem właśnie ten 1
@Arytmetyk: to jeżeli DG założyłem na adres zameldowania u rodziców i taki wpisałem adres zamieszkania,zameldowania i wykonywania dzialanosci to w wniosku VAT-R jakbym wpisał adres aktualnego pobytu to raczej dopiero byłby zgrzyt?