Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Przebranżowienie się to piękne uczucie :) Nic w życiu nie dało mi takiej wolności jak nauka #programowanie i świadomość że nie będę do końca życia uwiązany do jednego zakładu pracy jak fabryka czy jakaś instalacja. Do tego możliwość pracy zdalnej. Bajka.

Studiowałem kierunek techniczny nie powiązany z informatyką i zrobiłem z niego magisterkę. Przez ostatni rok studiów uczyłem się programowania: #java #python i niedługo idę na staż do w sumie firmy o światowej renomie a potem będzie juz tylko lepiej :) Nawet nie szukałem pracy w oryginalnym zawodzie. Czuje dobrze człowiek, bo na stażu w #it mamy tyle co specjalista w jakiejś fabryce po 3-4 latach. Jeśli jeszcze się zastanawiasz to jesteś w błędzie. Już dziś zacznij programować.

Z tego miejsca chciałbym pozdrowić wszystkich tych którzy mówili, że to się nie uda (zrobiłem im na przekór) oraz tych którzy wyciągnęli do mnie pomocną dłoń kiedy zadawałem pytania pod tagiem. Nie mogę też zapomnieć o Mireczkach spod tagu #matematyka którzy pomogli mi rozkminić zadania z matmy przez co miałem 5.0 na studiach z tego przedmiotu. Wykop to wspaniałe miejsce do rozwoju, mimo łatki stronki ze śmiesznymi obrazkami to tutaj zawsze otrzymywałem pomoc w kilka sekund, nie ważne czy chodziło o spaloną GPU czy o problem z silnikiem.

Jak zacząć programować? Przede wszystkim zadaj sobie pytanie czy masz na tyle samozaparcia żeby nie zrezygnować i czy jesteś świadomy co możesz osiągnąć. Polecam kursy na #udemy - przeważnie kosztują 50zł / 120h + zadania + kody źródłowe. Do tego ewentualnie książki. To tego serio nie trzeba mieć studiów informatycznych. Idźcie na targi pracy i pogadajcie z chłopakami na stoiskach. Duża część z nich jest po psychologii, polonistyce i innych kierunkach humanistycznych. Jestem świadom że do tworzenia gier trzeba mieć algebrę w małym palcu, ale do pisania apek na prawdę wystarczy podstawowa wiedza z LO.
Znam kilka osób które mimo ukończonej informatyki na prestiżowej uczelni nie potrafią programować i zajmują się prostym Front Devem podczas gdy ich koledzy już na 2-3 roku pracowali dla Intela. Z tego co wiem na tych studiach uczą wielu niepotrzebnych rzeczy - często przestarzałych.

Dlaczego warto?
Tutaj sprawa jest prosta. Potrzebujecie około 1000h na naukę do sensownego poziomu dającego możliwość startu w IT. To 1000h to przegrał mój brat w #csgo w ciągu kilku lat więc to taka ilość czasu która może zaważyć nad kierunkiem waszego życia. Facet który żyje 65 lat przeżywa około 600 000h. Założmy że połowa idzie na sen. 1 000/ 3 000 000. Tak więc poświęcicie 0.03 % życia na diametralne poprawienie sytuacji rozwojowej/finansowej/relokacyjnej itp. Warto! Najważniejsze to brnąć do przodu metodą małych kroczków i notować postępu. To samo tyczy się siłowni, rozwoju osobistego i nauki języków. Nie można spędzać czasu na pierdołach.

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
AnonimoweMirkoWyznania - #anonimowemirkowyznania 
Przebranżowienie się to piękne uczu...

źródło: comment_gy2BxAE2XpEauYaz074uOsUA0QJ9uwUm.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: mam kolege, testera. jest po geologii, pracowal w zawodzie, ale lubi komputery
opanowal photoshopa i robienie stron, jakis czas ie tym zajmowal a pozniej wciagnalem go do pracy w korpo jako testera
nauczyl sie javy, nauczyl sie sporo rzeczy i w wieku lat prawie 40 sciuagnalem go do Brukseli
od paru lat zarabia w okolicach 500 euro dziennie
da sie:)
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: po 2-3 latach zaczniesz rzygać kodem, ja też kiedyś pasjonowałem się IT, ale akurat mniej w kodowaniu, też się mega cieszyłem jak mogłem w domu pracować, problemy zaczeły się gdy dopadła mnie rutyna, brak kontaktu z ludźmi, pogoń za $$ którą i tak zjada ci US, na szczęście troche zbastowałem z IT i poszedłem w handel który mnie o wiele bardziej kręci, i teraz mam kontakt z ludźmi, jadę
  • Odpowiedz