Wpis z mikrobloga

co sądzicie o państwie Izrael? Czy Żydzi faktycznie mają podstawy rościć sobie prawa do zajmowanych terenów, czy jest to waszym zdaniem zwykła okupacja? liczę na opinie kogoś bardziej biegłego w temacie niż ja. sama, będąc totalnym nobem, uważam, że biblia jest słabym uzasadnieniem dla takich pretensji i, że rownie dobrze rdzenni mieszkańcy Ameryki mogliby żądać utworzenia państwa Nawachow np. #geopolityka #pytaniedoeksperta #izrael
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@1519868: niebardzo chce mi sie z tobą polemizować skoro na starcie piszesz ze moj kraj jest „chory”.
Kocham Izrael, jestem syjonistka. Mogłabym mieszkać gdziekolwiek na świecie a wybrałam Izrael i żyje mi sie tu swietnie. W Polsce moj poziom życia był naprawdę wysoki, spedzialam tez troszkę czasu w Niemczech, Szwajcarii, stanach zjednoczonych i... wiesz co? W moim sercu jest nadal Izrael.
Twoje (a raczej twojej dziewczyny) informacje sa całkowicie błędne,
  • Odpowiedz
@Salomea11: W normalnym kraju rząd nie stosuje aparteidu. Nienawiść do gojów to raczej domena ortodoksów, ale to ona wpływa na wrogie stosunki z sąsiadami. Dlatego młodzi, normalni ludzie chcą się stamtąd wyrwać.
  • Odpowiedz
@Salomea11: Dlaczego kwestia wydawania Niemcom oraz molestowania żydowskich dzieci przez Chaima Mordechaja Rumkowskiego jest przemilczana w Yad Vashem? I dlaczego ucisza się ludzi, którzy próbują o to zapytać?
  • Odpowiedz
@1519868: zieeeeewam...
Najpierw ortodoksji, potem wojsko, holokaust - nic nie zadziałało to p-------a. Weź postaraj sie bardziej bo jak narazie to jesteś strasznie przewidywalny, nudny wrecz. Wymysl cos lepszego.

„Ci goje to jednak nudziarze sa!”

;))))
  • Odpowiedz
@Salomea11: Zadałem kilka pytań, na które nie dostałem odpowiedzi, a argumentacją na odczucia studentów z Tel Avivu odnośnie kraju Izrael było zarzucenie mi kłamstwa. Poziom dyskusji = zindoktrynowany syjonista (σ ͜ʖσ)
  • Odpowiedz
@gaimans_death: "biblia jest słabym uzasadnieniem dla takich pretensji" - matko święta, mówisz o Żydach, jaka Biblia. Judea może być miejscem świętem, ale dla Talmudu.
Żydzi zamieszkują ten teren nieprzerwanie od tysiącleci, tworzyli tam już instytucje państwowe wielokrotnie, więc i historyczne i biologiczne podstawy do ubieganie się o ten teren mają jak najbardziej. Jedyny problem jest taki że nie są jedynymi. Akurat w ostatnim stuleciu złożyło się że los i historia
  • Odpowiedz
@gaimans_death: Żydzi maja podstawy żeby rościć sobie prawa. Zacznijmy od tego ze obecność Żydów w XIII stuleciu na tych terenach jest potwierdzona danymi archeologicznymi i współczesnymi dokumentami w których pojawia się nazwa „Izrael”. Nazwa Palestyna natomiast pojawiła się dopiero w 70 r.n.e i wymyślili ja Rzymianie a nie Arabowie, którzy dzisiaj nazywają siebie Palestyńczykami. Żydzi byli tam pierwsi i to była ich ziemia, niestety została im odebrana najpierw przez Asyryjczyków,
  • Odpowiedz
@Vandal: dokładnie i nawet nazwa Palestyna nie pochodzi od nich tylko od Rzymian. A oni ja sobie przywłaszczyli po tym jak podbili te ziemie. „Jedyny problem jest taki, ze nie są jedyni” - No właśnie, ale w przeciwieństwie do Arabów oni cały czas próbują dojść do porozumienia i nawet proponują oddanie ziemi za pokój. Na co Arabowie nie chcą się zgodzić bo widocznie bardziej odpowiadają im wojny.
  • Odpowiedz
@gaimans_death: a czemu ma nie być Ok? Polska tez kiedyś była pod zaborami (okej, może o wiele krócej niż Izrael, ale co to za różnica?) trzeba spojrzeć się na to do kogo ziemia należała najpierw. I Polacy jakoś cały czas walczyli o niepodległość i tez naszego kraju nie było na mapie. To czemu Izrael nie może wyliczyć o swój? Jeszcze zaznaczam po raz kolejny ze Żydzi chcą dzielić te ziemie
  • Odpowiedz
@Primusek: te tereny należały do nich już od dawna, ale zostały im odebrane.

„Powiększać siła” -> powiększyli je tylko dzięki wojnę 6-dniowej, jeśli nie wiesz jak ta wojna wyglądała to mogę ci to w krótki sposób opisać. Żydzi dostają ziemie od Brytyjczyków, wszystkie kraje arabskie się na nic rzucają. Izrael jakimś cudem wygrywa wojnę, dzięki czemu powiększa swoje tereny.

Pozniej -> Izrael próbuje dogadać się z Arabami, proponuje oddanie ziemi
  • Odpowiedz