Wpis z mikrobloga

co sądzicie o państwie Izrael? Czy Żydzi faktycznie mają podstawy rościć sobie prawa do zajmowanych terenów, czy jest to waszym zdaniem zwykła okupacja? liczę na opinie kogoś bardziej biegłego w temacie niż ja. sama, będąc totalnym nobem, uważam, że biblia jest słabym uzasadnieniem dla takich pretensji i, że rownie dobrze rdzenni mieszkańcy Ameryki mogliby żądać utworzenia państwa Nawachow np. #geopolityka #pytaniedoeksperta #izrael
  • 53
  • Odpowiedz
@gaimans_death: Zależy jak na to spojrzymy. Izraelczycy dostali tereny od Brytyjczyków, ale później zaczęli je powiększać siłą. Opinia międzynarodowa nie protestowała, a więc formalnie uznała tę agresję. Jeśli natomiast spojrzymy z punktu Judaizmu to państwo Izrael jest nieprawomocne według prawa boskiego, ponieważ Mesjasz nie powrócił.
Ale jak spojrzymy po prostu obiektywnie to Żydzi na Madagaskar.
  • Odpowiedz
@gaimans_death W polityce międzynarodowej nie ma znaczenie kto ma rację, tylko kto jest silniejszy. Izrael jest państwem bo sobie Żydzi je wywalczyli/wykupili. Tak samo można sobie gadać że Lwów jest Polski, ale to nie ma znaczenia dopóki leży w granicach Ukrainy.
  • Odpowiedz
@mojemacki: @Primusek: czyli zgadzacie się z poglądem, że faktycznie żadnych praw do Izraela nie mają?
spotkałam się niedawno z terminem "Judeopolonia", teoretycznym państwem ktre miało powstać na polskich terenach w czasie zaborow, i zaczelam sie zastanawiać, czy Żydzi mają prawo do jakichkolwiek ziem w ogole. Antysemitką absolutnie nie jestem ale chyba wychodzi ze mnie antysyjonistka...
  • Odpowiedz
@gaimans_death: ale co to są za jakieś dziwne prawa o których piszesz? Izrael istnieje, cały świat prócz muzułmanów i garstki komuchów nie ma z tym problemu, a jak ci pierwsi chcieli go zniszczyć to dostali #!$%@?.
  • Odpowiedz
@gaimans_death: No cóż, jak jesteś nacjonalistą to chcesz mieć jakieś własne tereny, bo naród bez własnych ziem to nie naród. Najlepiej jak te ziemie mają jakąś wartość historyczną jak w przypadku Żydów, bo przecież byli tutaj już kilka tysięcy lat temu. Na ziemiach polskich mieszkali ponad 800 lat, więc też mogą powiedzieć, że mają dla nich jakąs wartość historyczną.
  • Odpowiedz
@rudy2007: @Primusek: probuję sobie wyrobić własne zdanie na ten temat, bez popadania w jakieś anty-żydowskie nuty, stad pytanie do Was- co o tym sądzicie. Może umyka mi jakiś ważny aspekt na który nie trafiłam akurat i ktoś zechce mnie sprostować. Zastanawiam się, zupełnie filozoficznie, czy utworzenie Izraela było... hm, sprawiedliwe?
Niektorzy ślązacy uważają się za zupełnie odrębny byt i być może chcieliby własnego państwa. nie wyobrażam sobie jednak by miedzynarodowa
  • Odpowiedz
@gaimans_death: Powiem co myślę na podstawie tego, co opowiedziała mi moja kobieta, która prowadzi badania naukowe o stosunkach polsko-żydowskich i w Izraelu była - nie w celach turystycznych. Chory kraj i każdy normalny mieszkaniec Izraela myśli to samo, przez nienawiść Żydów do gojów są zamknięci na środku pustyni, skłóceni z każdym sąsiadem. Każdy normalny Żyd (jest ich naprawdę wiele) myśli o ucieczce stamtąd jak najdalej. Pierwszym celem emigracji jest USA, a
  • Odpowiedz
@Salomea11: okupacja Palestyny
@1519868: dzięki, że się dzielisz! bardzo ciekawa opinia. Osobiście nie miałabym nic przeciwko odnowieniu kultury żydowskiej w Polsce. Nie mniej, gdyby zażądali by odkroić im kawał Polski i utworzyć autonomiczne państwo, protestowałabym. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@gaimans_death: W dodatku normalni Żydzi nienawidzą się z ortodoksami. Ortodoksi to przyczyna #!$%@? tego kraju i niechęci innych narodów do Żydów. Dla przykładu w restauracji, w której pracuję (Kraków) dzięki ortodoksom nie są w ogóle obsługiwane większe wycieczki z Izraela ( ͡° ͜ʖ ͡°) #!$%@? umysłowe tych ludzi to jest materiał na cały film. Np. koleś zaczął się awanturować dlaczego kobieta mu przyniosła jedzenie do stołu i
  • Odpowiedz
@gaimans_death: Gdy grupa z uczelni wracała do Polski, koleżanka dostała miejsce w samolocie koło ortodoksa. Awanturował się przez prawie godzinę, że on nie będzie siedział koło kobiety, opóźniono lot, już prawie ochrona go wyniosła i gdy w końcu dotarło, że nikt nie będzie respektował jego #!$%@? zasad to siedział wielce obrażony plecami do koleżanki przez cały lot xD
  • Odpowiedz
@Salomea11: jeśli nie zauważyłaś, nazwałam się na wstępie nobem, żeby podkreślić, że nie jestem biegła w temacie. jeśli zechcesz podzielić się swoją opinią, a może nawet więcej, uargumentujesz ją, będę szcześliwa. w końcu temat dyskusji dotyczy Ciebie osobiście, skoro mieszkasz w Izraelu.

nie wiem tylko co mają wnieść komentarze w stylu "naprawdę jesteś tak niedouczonA". otoz tak, jestem. :) mimo to nie tracę chyba prawa do zadawania pytań.

Rzymianie nadali nazwę
  • Odpowiedz