Wpis z mikrobloga

Hej, chciałbym zacząć zabawę z fotografią analogową (tak, mam za dużo pieniędzy ( ͡° ͜ʖ ͡°))
Chcę na dniach kupić sobie jakiś aparat, no i tu się zaczyna sprawa. Z tego co widzę to w sumie najtaniej chodzą rozne lustrzanki z lat 90. Tylko mnie to srednio interesuje, bo pod wieloma względami, to poza metodą utrwalenia zdjęcia, to jakoś bardziej od cyfr to nie odbiega. Chcę coś bardziej "ręcznego". Na początku myślałem o jakimś zenicie bo dużo tego ludzie jeszcze mają, ale średnio mnie przekonują. Mały w porównianiu do innych konstrukcji wybór ustawień migawki, małe pokrycie wizjera, wiekszość wystawionych na olxach i allegro w takim sobie stanie, a te zadbane to czesto koszta zachodnich konstrukcji.
Teraz najbardziej jestem zainteresowany czymś z Praktic (MTL 3, MTL5, czy co akurat będzie dostepne w okolicy, co bym sobie mógł obejrzeć)
Fajnie się nawet prezentują, idzie dość tanio dostać. Ale może coś innego jest wartego uwagi? Na czym mi zależy? Po pierwsze fajnie by było żeby body+jakiś klasyczny obiektyw 50mm czy coś takiego dostał do 250 może 300zł. Do tego przydałby się spory wybór obiektywów względnie tanio (dlatego najlepiej cos co bez przejsciowek obsłuży M42, bo tych obiektywów mogłbym sobie szybko sporą kolekcję nabyć). Z bardziej technicznych względów, to w sumie tylko w miarę szeroki wybór czasów i dobrze działający światłomierz.
Się rozpisałem. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mam nadzieję że ktoś to przetrwał i coś doradzi.
Oczywiście chodzi mi o lustrzanki małobrazkowe. Dalmierze i średni obrazek może kiedyś w przyszłości ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#fotografiaanalogowa #fotografia
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SKYFander: praktika z rodziny mtl to chyba najlepszy wybór jeżeli chodzi o cenę/jakość bodziaków z M42 ale raczej ciężko wyrwać zadbany egzemplarz. Ewentualnie możesz szukać na europejskim (glownie niemcy i uk) ebay jeżeli na allegro nic nie znajdziesz. Zwróć też uwagę na klony praktiki, robione na licencjach porst, revueflex, cosina.

Z droższych propozycji to canony ft, pentaxy mx, olympus om (szczególnie polecam om1n) - w tym przypadku decydujesz się już
  • Odpowiedz
@Dolan: Dzięki. Jak już coś będę miał na oku, to spytam. Na razie się będę rozglądał, pewnie za jakis miesiąc czy nawet nie dostanę zwrot z podatku, to może akurat na to część przeznaczę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@SKYFander: popatrz na Pentaxa, teraz lecę na P30T, ma dobry światłomierz, skośny klin do ostrzenia, manual, tryb P, A i podepniesz M42 przejściówką za ~20zł, plus jest nadal sporo manualnych szkieł w tym systemie. Spokojnie zmieścisz się w wyznaczonej kwocie, a nawet dorwiesz lepszy model niż mój:)
Zenity sobie odpuść, albo miałem pecha, albo wszystkie modele jakie kupowałem były fabrycznie niesprawne. Non stop zacinki, ciemne wizjery i zwykle ciężkie.
  • Odpowiedz
@90emer: Ciekawie wyglądają te Pentaxy, też rozważałem, bo z tego co wiem nie zmienił się przez te lata bagnet. Jak wygląda sytuacja z manualnymi szkiełkami pod bagnet K, głównie jeśli chodzi o ceny?
Ogólnie też za tymi Pentaxami będę się rozglądał, bo ceny całkiem fajnie, przynajmniej jeśli chodzi o body. Oprócz P30T jakieś inne warte uwagi modele?
  • Odpowiedz
@SKYFander: kupowałem świetne szerokie 24mm za 150 zeta, stałki 50mm szły czasami poniżej 100zł. Do 150 kupisz oryginalne, tak przynajmniej było rok temu. Warto od razu szukać z mocowaniem PK-A (przekazuje informacje nt. przesłony). Sam bagnet jest kompatybilny od samego początku systemu K.
  • Odpowiedz
@SKYFander: Powiem tyle, że nie wróciłbym już do gwintowanych obiektywów:)
Podjedź do gościa, zobacz który Ci lepiej leży i który ma lepsze funkcje.
Jak nie polubisz się po rolce filmu, to taki aparat zwykle idzie łatwo sprzedać w okresie letnim/szkolnym.
  • Odpowiedz
  • 0
@SKYFander ta praktika wygląda nieźle, trochę wymaga czyszczenia i podklejenia okładziny ale chyba bym go wziął. Porst też spoko w sumie, troszkę szerszy obiektyw niż ten z praktiką.
  • Odpowiedz