Grafik obrazujący instalację Archa jeśli ktoś ma dylemat czy wybrać czystego Archa czy jakąś odnogę z instalatorem bo wszystko co czyste jest lepsze, czyste ręce, czysty zysk, czysta ras… eee to znaczy czysta pościel, czcionki Infinality już nie aktualne więc punkt 4 można pominąć ( ͡°͜ʖ͡°) #linux
@cruc: Wszystko fajnie, ale jak tylko masz laptopa z 2ma kartami graficznymi, zaczynasz instalować optimus/bumblee , wklepujesz "nvidia-xconfig" i taki uj xDDDD GUI nie wstaje bo się coś z-----o w configu xDD, ale sie nie poddajesz usuwasz xorg config, resetujesz i działa jak przedtem. Zapomnij o przełączaniu miedzy kartą Nvidia/Intel bo nie da się i uj, nie widzi/inny błąd. Fora i google nie pomaga xDD Rozwiązania z wikiarcha też nie. Siedzisz kilka godzin
@cruc: Trochę nie ogarniam. Instalacja archa jest na tyle prosta, że w zasadzie już po jednej instalacji z wiki potrafiłem robić to na pamięć. Większość rzeczy dosłownie robią za ciebie gotowe narzędzia archa - musisz tylko sam wiedzieć co chcesz zainstalować w systemie na start. Na potwierdzenie swoich słów dopiszę, że instalowałem archa z wiki raz na netbooku a na następny dzień zrobiłem dokładnie to samo już bez wiki na
@SpeedFight: nie znam rozwiązań od nvidia ale pewnie masz rację ( ͡°ʖ̯͡°) @Kryspin013: tak jest w miarę prosta tyle że nie ma graficznego instalatora a to czasami jak się okazuje, niektórym stwarza problem, czasem pewnie spotkałeś sie na mirko ze stwierdzeniem że nie ma się co męczyć z archem lepiej wziać manjaro czy antergos
@SpeedFight: Nie wiem jak w Archu, ale zawsze jest optimus od nvidii lub optimus Xorgowy (wspierany przez Gnome tak apropo) jeśli bumblebee nie działa (chociaż jego preferuję naturalnie :D)
@cruc: Spotkałem się z dziwniejszymi stwierdzeniami jak fakt, że instalacja oprogramowania w windzie jest przyjemniejsza niż dowolny menedżer pakietów w linuksie xD
Ale co do samego manjaro to dla większości ludzi to ma sens i sam bym się z tym nie kłócił. Ja osobiście nie lubię manjaro bo jak dla mnie jest zasypane masą syfiastego oprogramowania.
#linux
źródło: comment_6OLKXo65oeIoHQeYg7LJ7OkpkiABMIV6.jpg
PobierzGUI nie wstaje bo się coś z-----o w configu xDD, ale sie nie poddajesz usuwasz xorg config, resetujesz i działa jak przedtem. Zapomnij o przełączaniu miedzy kartą Nvidia/Intel bo nie da się i uj, nie widzi/inny błąd.
Fora i google nie pomaga xDD Rozwiązania z wikiarcha też nie.
Siedzisz kilka godzin
źródło: comment_XMmOK2qOCpeVj72K3EUCdB2qHBidpAGt.jpg
Pobierz@Kryspin013: tak jest w miarę prosta tyle że nie ma graficznego instalatora a to czasami jak się okazuje, niektórym stwarza problem, czasem pewnie spotkałeś sie na mirko ze stwierdzeniem że nie ma się co męczyć z archem lepiej wziać manjaro czy antergos
Ale co do samego manjaro to dla większości ludzi to ma sens i sam bym się z tym nie kłócił. Ja osobiście nie lubię manjaro bo jak dla mnie jest zasypane masą syfiastego oprogramowania.
Komentarz usunięty przez moderatora