Wpis z mikrobloga

Hej mirki, jestem totalna zielonka w temacie #android jako że mój telefon od zawsze na Windowsie. Odkopałem spod warstw kurzu i pająków, dawno nie używany stareńki zamulony tablet mojego różowego (Samsung Galaxy Tab 2 10.1 GT-P5110), z Androidem 4.2 i postanowiłem że go ożywię na tyle, żeby działało na nim coś więcej niż internet. Najpierw zresetowałem go do ustawień fabrycznych. Potem dowiedziałem się o istnieniu czegoś takiego jak rootowanie ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:i udało mi się to zrobić. Teraz przyszła pora na postawienie jakiegoś nowszego Androida. Dowiedziałem się o ROMach, ale nie mam pojęcia jak to ugryźć. Po przejrzeniu różnych poradników udało mi się w bólach zainstalować CWM (wciąż nie wiem co to, ale się udało). Teraz ściągnąłem jakiegoś ZIPa z ROMem (Android 5.1.1 AOSP)
pytania:
1. Czy mogę łatwo zainstalować tego ROMa bez karty SD? (w tablecie nie ma)
2. Czy ewentualnie mogę na czas instalacji przełożyć do tabletu kartę SD z telefonu, bez szkody dla danych zebranych na karcie? (chciałbym po wszystkim wsadzić z powrotem kartę do telefonu żeby mi działało jak wcześniej)
3. Czy jest sens korzystania z programów ułatwiających instalację ROMów? (ROM manager, ROM installer) A jeśli tak, to który?
4. Czy muszę jeszcze wykonać jakieś kroki przed instalacją ROMu?
  • 1