Wpis z mikrobloga

Gotujące mirki i mirabelki, kupiłem krewetki, gotowane, obrane, zamrożone. I teraz, rozmrażam, myję, na patelnię masło czosnkowe (też kupiłem), na to krewetki (ile czasu na patelni?) i białe wino?
Dobrze myślę? Nie znam się na gotowaniu kompletnie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gotujzwykopem #pytanie #pytaniedoeksperta
dzieju41 - Gotujące mirki i mirabelki, kupiłem krewetki, gotowane, obrane, zamrożone....

źródło: comment_RxF3JVdnqBMugl2MnB7tpZj5FJndQAsP.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dzieju41: jak gotowane to nie przesadzaj z długością na patelni, bo będzie gumowe i zjebiesz sobie pyszny smak krewetek

ja smażę w sumie głównie na maśle z czosnkiem, jak Ci się chce to możesz jakiś sos do tego zrobić, chociaż czasami jem z frytkami i też są fajne
  • Odpowiedz
@dzieju41: Na patelni krótko. 1-2 min (trudno dokładnie podać czas, zazwyczaj robię na czuja), może nawet krócej, byle ciepło złapały. Dla smaku lepiej za krótko, niż za długo, bo zrobią się gumowate i twarde.
  • Odpowiedz
Rozgrzej na patelni łyżkę masła z odrobiną oliwy
Wrzuć posiekane dwa-trzy ząbki czosnku
Wrzuć łyżkę-dwie otartej skórki z cytryny
(opcjonalnie wrzuć garść drobno pokrojonej czerwonej papryki)
(opcjonalnie wrzuć garść pokrojonych suszonych pomidorów z oleju)
Po minucie wszystko przesuń na bok i wrzuć krewetki, minuta na jednej stronie, minuta na drugiej
  • Odpowiedz
@dzieju41: ojej, ale bym zjadła! :) Osobiście krewetki najczęściej robię w formie sałatki. Smażę je krótko na oliwie z chilli i z czosnkiem (ilość w zależności od porcji). Sałatka jest z rukoli lub sałaty, pomidorków cherry, szczypiorku, parmezanu i orzechów włoskich. Czasem dodaję fetę albo paprykę, wszystko zależy od zachcianki. Polewam to odrobinką octu balsamicznego i woila! Można szamać :) A wygląda to tak:
l.....a - @dzieju41: ojej, ale bym zjadła! :) Osobiście krewetki najczęściej robię w ...

źródło: comment_m1763C9yczhy3tkNxBOgxoVbrOwqGf9F.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@dzieju41: Ja robię tak. Maslo, czosnek w plasterki, krewetki jakieś 1-2 minuty z jednej strony, dolewam wino, odparowuje na większym ogniu, przewracam krewetki, pietruszka i pomidorki koktajlowe przecięte na pół, masło jeszcze i chwilę gotuję.
  • Odpowiedz
@Lorenzo_von_Matterhorn: W tajemnicy ci powiem, że te krewetki przygotuje moja żona. A zjem sam bo ona twierdzi, że tego świństwa nawet nie tknie. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Obrzydzają ją owoce morza a ja się nimi zajadam kiedy tylko mam możliwość.
  • Odpowiedz