Wpis z mikrobloga

Kto jest brudnym pieskiem? Łajka!
A kto nauczył się komendy "leżeć"? Brudny piesek!

Pora na raport nr 3 ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Próbowałem uczyć Łajkę kłaść się chyba najpopularniejszą metodą, tzn. trzymając w ręce jedzenie zbliżałem ją do podłogi tak, że musiała się położyć żeby dosięgnąć jedzenia, był jednak mały problem... ma jeszcze krótkie nóżki i wystarczyło, że opuściła głowę i gryzła mi dłoń... Cały misterny plan wiadomo gdzie.

Zmieniłem więc taktykę którą postaram się w miarę dokładnie opisać:
1. Siadam na podłodze.
2. Wyciągam przed siebie jedną nogę tworząc z niej łuk którego szczytem jest kolano.
3. Po jednej stronie jest Łajka, a po drugiej jedzenie, jeśli chce się dostać do jedzenia musi się położyć na ziemi bo jest za duża i nie przejdzie przez tak niski "łuk"
4. Z czasem dodałem komendę "leżeć", potem już bez nogi naprowadzałem tylko ręką, a teraz reaguje na słowa.

Całość nauki tak naprawdę zajęła dwa dni po kilka sesji, mądra sunia!

Oprócz tego jak widać na załączonym obrazku lubi się bawić na dworze, tak bardzo, że musieliśmy ją wczoraj z różowym wykąpać, za czym już tak bardzo nie przepada ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dzisiaj za to będąc na spacerze postanowiła wytarzać swoją piękną, pachnącą i czyściutką sierść o piach na chodniku bo zobaczyła tatę wracającego z zakupów ()

A co z gryzieniem? No to wymaga dużo więcej pracy ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Zapraszam do obserwowania tagu >>> #naukalajki
Jak też jesteś zielony z wychowywania psów to może nauczysz się czegoś na moich błędach ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wołam też plusujących ostatni raport.

#pies #piesel #smiesznypiesek #pokazpsa #zwierzeta #zwierzaczki #bordercollie #chwalesie
C.....n - Kto jest brudnym pieskiem? Łajka!
A kto nauczył się komendy "leżeć"? Brudn...

źródło: comment_KNkwa40IcW7WAKUBEKuZElmoIfv4iAz7.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
Wołam przez MirkoListy plusujących i komentujących ten wpis (70)

Dodatek wspierany przez Cebula.Online

Nie chcesz być wołany/a jako plusujący/a? Włącz blokadę na https://mirkolisty.pvu.pl/call lub odezwij się do @IrvinTalvanen

Uważasz, że wołający nadużywa MirkoList? Daj znać @IrvinTalvanen

! @epic_25 @Mamuts @matixrr @vundo @Finsky @Maaska @drugsorbrain @robertoskit @Bartolome00 @Pikejetko @SekretarzJ0_ @Karbon315 @blackdog @szpila68i @Reina0111 @Tison @na_rowerze_samochodem_360 @grzmotojebca @Piernikarka @Qba_89 @Innowierca @Kamele0n @hatterka @mandrake13 @mrzyn @Szczebaks @Kwiatuszek_Mateuszek @fajnyprojekt @Ayano @karmelkowa @3nter @jajestemtenboski @
  • Odpowiedz
@ChichyKun: Bardzo fajny pomysł na naukę leżenia :) Ja miałem problem, bo z siadu za cholerę nie mogłem swojej zmusić do położenia się, może po Twojemu mi się uda :D Ile Łajka ma mc-y? I jak Wam idzie z przywoływaniem jej (szczególnie gdy jest czymś innym zainteresowana albo zaangażowana w zabawę) ;)?
  • Odpowiedz
@Finsky: Na jednym psiarskim forum zadałem pytanie o radę dotyczącą oduczania gryzienia, zaznaczyłem przy tym, że poświęcam psu dużo czasu i uczę komend, a w odpowiedzi zostałem zbesztany, że jak śmiałem śmieć wziąć Border Collie jak zadaję tak głupie pytania, aż się poczułem jak na elektrodzie XDD

@ArRog: Zaraz będą 3 miesiące. Z przywoływaniem jest różnie, jeżeli się oddalę z reguły przybiega jak małe dziecko tupające nóżką i mówiące "nie
  • Odpowiedz
@ChichyKun: To trafiłeś na niezłego #!$%@? xD Ze swojego doświadczenia wiem, że najlepsze grupki zwierzęce to te wokół gryzoni i generalnie małych zwierząt. Ludzie sobie pomagają, są fajni i mili. Psiarze potrafią być niestety niezłym nowotworem xD
  • Odpowiedz
@ChichyKun: Dzięki, czekam na więcej relacji :) Nasza 3 miesięczna sunia (choć mamy ją dopiero 1,5 tygodnia) ma na razie za sobą siad, zostań (jeszcze nie mogę jej obejść żeby nie zerwała komendy, ale jestem blisko) i dużo samokontroli ćwiczymy. Na ten moment jestem w stanie podczas ćwiczeń mieć smakołyk na otwartej ręce i weźmie go dopiero na komendę ;)
  • Odpowiedz
@ChichyKun oj tak, grupy psie, zwlaszcza na facebooku, to taki rak ze o matko. Czasem jak mi sie nudzi to probuje naprostowac te glupie rady zeby autor posta jednak nie zrobil glupoty ale to co czytam to az boli Oo
  • Odpowiedz
@ChichyKun: spojrzałam na zdjęcie i nie wiem czy ktoś polecał, ale po każdym spacerze dobrze jest nauczyć wycierania łap i podwozia :) bardzo dużo znajomych było w szoku, że mój pies staje i czeka na wytarcie łap, a jesienią się przydawało :)
  • Odpowiedz
@ChichyKun: haha;D ja się kiedyś śmiałam, że żeby wziąć psa danej rasy trzeba mieć co najmniej 10 lat doświadczenia ;p fejsowe psie grupy to rak, gównoburze i jakieś 10% wartościowego contentu. (żebyś ty słyszał dźwięk pękających dup kiedy mówiłam, że husky to mój pierwszy pies). Trzymam kciuki za dalsze postępy!
  • Odpowiedz
@karczochh: Uroczy stwór ()

@ArRog: To możesz zmienić komendę na "daj noska" ( )

@Arraia: Patrzenie przez pryzmat predyspozycji rasowych na to czy ktoś ma pierwszego psa czy dziesiątego jest idiotyczne. Weźmy owczarka niemieckiego- pies pasterski- może sprawiać problemy. To może york, albo spaniel... a nie to myśliwskie, dopiero nie nadają się dla niedoświadczonych! To może Sznaucer?
  • Odpowiedz