Wpis z mikrobloga

@logun: Pobiera dane z Wunderground, a stacja nie ma czujnika prędkości/kierunku wiatru. Chociaż sam bym się w taki zaopatrzył tylko nw. jak go ogarnąć pod Domoticzem.
  • Odpowiedz
  • 0
@logun Podpięte po I2C, w Domoticzu w zakładce "sprzęt" można dodać BMP085/180 i działa :D. Z czujnikami wiatru akurat to nie problem, bo mam rabat z Majsterkowa do Nettigo -50%, więc wyjdzie ~160zł (czujnik prędkośći, kierunku wiatru i opadów deszczu).
  • Odpowiedz
@Kubaa001: A do tego to masz nawet shielda na arduino i to zestaw od SparkFun więc są przykładowe programy i jest dość popularny. Czujnik kierunku nie był projektowany do łatwości przetworzenia odczytanych danych. Jak coś to pisz.
  • Odpowiedz
  • 0
@logun Ogarnąć to na Arduino to nie problem tymbardziej, że jest dużo przykładów. Fajnie, by było spiąć wszystko razem pod Raspberry. Mógłbym to ogarnąć na Arduino i wysyłać na Wunderground, a z Raspberry pobierać dane, ale to jest trochę bezsensowne.
  • Odpowiedz
@Kubaa001: podoba mi się funkcja włączania i wyłączania deszczu. Gdzie można do tego dokupić sterownik bo nie chce mi się nosić parasolki? ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@mrk79 Jakieś 0.6$ na Ali ( ͡° ͜ʖ ͡°). A tak serio Raspberry nie obsługuje pinów analogowych, więc pobiera tylko dane, gdy pada deszczy (wł./wył.).
  • Odpowiedz
  • 0
@narwi Mówisz o czujnikach predkośći wiatru itp.? Inne czujniki spiąłem ostatnio na Arduino i po nrf na 2.4GHz wysyłają sie dane, fajnie to działa i nie trzeba mieć dostępu do sieci tak jak mówisz.
  • Odpowiedz
@Kubaa001: Miałam ~47°C stałe, ale dokupiłam ten mały wiatrak do RPI3 i teraz jest 35°C stałe. Nie wiem czy warto, ale denerwowała mnie ta 50tka. Troche duzo.
  • Odpowiedz