Wpis z mikrobloga

Hej. Napisałem megadługi artykuł/poradnik o fotowoltaice (jak działa, czy jest opłacalna, jak wybrać dostawcę, na co zwracać uwagę) i przygotowałem Excela do przeprowadzenia symulacji opłacalności inwestycji uwzględniający spadek efektywności paneli w czasie i wzrost cen prądów.

Jeżeli ktoś chce na to wszystko spojrzeć to wyślę linki na PW. Mózg mi się lasuje i chcę mieć pewność, że wszystkie informacje i sam arkusz jest czytelny zanim umieszczę wszystko publicznie.

#budowadomu #budujzchaferem #fotowoltaika #budujzchaferem
  • 36
@Jury_BEng: @krzysssi33k: @ETplayer: @ursus: @zaba34: @Psychopathy_Red: @Jankes89: @fjord: @niggerinthebox: @murarz13: @Totales: @kasin: @CichyBob: @bobik08: @KrowkaAtomowka: @Fidelis: @powiedz: @Myniu: @Helgrin:

Dzięki za wszystkie komentarze. Dodam jeszcze informacje o jednym micie: otóż czasami słychać, że panele nie wymagają odśnieżania. To zależy. Raczej nie ma z tym problemu bo śnieg powinien rzeczywiście spadać sam, ale:

-
@chafer: Miałem pisać na PW, ale zapytam już tutaj. Jeszcze rok temu na zajęciach prowadzący mówił o tym, że nadwyżkę energii mogę sprzedać do elektrowni. Nie, że są takie plany, że może kiedyś, po prostu, że mogę tu i teraz sprzedać. Z kolei u Ciebie czytam, że niewykorzystana nadwyżka przepada i nie ma mowy o jej sprzedaży, choć były takie plany. Mógłbyś rozwinąć temat na kilka zdań?
@Psychopathy_Red: Całkiem możliwe, że wtedy można było energię sprzedawać. Funkcjonowało to jednak bodajże... kilka miesięcy. Posłowie coś namieszali przy ustawach i okazało się, że osoby prywatne nie mogą tego robić i do teraz nic się nie zmieniło. :(