Wpis z mikrobloga

Biegające Mirki, zaczynam przygodę z bieganiem, żeby poprawić swoją wydolność. Kilka lat nie robiłem nic wielkiego sportowo, praca siedząca.
Wczoraj wybrałem się pobiegać na bieżni, 5,5km w 48 minut, interwały. Puls momentami do 180.
Na czym się skupić, żeby uzyskać dobry efekt a nie paść na zawał? W sumie to i tak byłem pozytywnie zaskoczony wydolnością
#bieganie #biegajzwykopem
  • 15
@FELIX90 spokojnym tempem na początku, tak żeby mięśnie, ściegna powoli przystosować do wysiłku na wiosne. Dobre utrzymujesz tępo, kiedy nie tracisz oddechu, możesz rozmawiać. Obserwuj swój organizm. Lepiej kilka tygodni wolniej progresować, niż kilka tygodni leczyć kontuzje ;)
@FELIX90: Chyba za mówiąc „dobry efekt” masz na myśli konkretny wyścig na dystansie 5, 10, maraton lub połówka to wtedy będzie można bardziej dokładne plany realizować. Interwały nie są potrzebne na tym etapie, bieg z narastająca prędkością bardziej cię rozrusza. Plany w necie typu „od kanapy do 10km” to protip
@b3rly: @runnerrunner: @klark: @guilty_bartk: @Oplyy: @guilty_bartk: @szokolada:

Dzięki :).
Jaki jest mój cel? Przede wszystkim poprawa wydolności. Sporo czasu spędzam w górach, chcę stawiać sobie coraz ambitniejsze cele, ale do tego potrzebuję większej wydolności. Pomyślałem, że to jest dobra droga.
Dlaczego bieżnia? Żeby nie było wymówek dotyczących pogody czy czegoś jeszcze.
Mam wrażenie, że zbyt szybko się męczę.
@FELIX90: bieznia ma to do siebie, ze biegasz praktycznie w stojacym powietrzy, w sezonie zimowym na tych wszystkich fitnesach panuje temperatura 20+ albo i ++. To powoduje ze nie chlodzisz sie tak jak powinienes, a przegrzanie nawet lekkie, powoduje spadem wydolnosci dosc mocny.

Zobacz sobie plan godzina ciaglego biegu, czy cos takiego i cisnij. Na biezni o tyle fajnie ze sobie guzikiem wybierasz predkosc docelowa i heja. Poprawa wydolnosci tylko przez
@randall: dziś zapowiada się ładna pogoda, więc się wybiorę. Niepokoi mnie tylko puls, czy jest on spowodowany brakiem przygotowania czy moim wewnętrznym #!$%@?. Dawno temu, jeszcze w szkole przy biegach na długie dystanse zawsze dostawałem pałę i dobiegałem na wpół żywy.
@FELIX90: Sądzę, żę brakiem przygotowania.

Generalnie jeżeli chodzi o taktyki biegania to są 3 główne metody:

- bieganie malejącym tempem (positive split)
- bieganie narastającym tempem (negative split)
- stałe tempo

Jest jeszcze 4 metoda, tzw. bieg w trupa dla tych, którzy nie mają pojęcia co robią ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tak jak Mirek wyżej wspomniał, ja bym się skupił na jakimś planie 60 minut ciągłego biegu,