Wpis z mikrobloga

Wszystkim pobożnym Polkom i Polakom przypominam, że słowiańskimi bogami byli np Swaróg, Świętowit, Jarowit czy Perun. A wiara chrześcijańska w żydowskich bogów została nam narzucona siłą i pod groźbą eksterminacji ze strony Niemców. Z tamtych czasów zostało jednak sporo obyczajów i obrzędów. A więc może patriotycznie wrócimy do starych wierzeń? ( )

https://www.slawoslaw.pl/bogowie/

#wiara #slowianie #zydzi #niemcy #historia
Pobierz xandra - Wszystkim pobożnym Polkom i Polakom przypominam, że słowiańskimi bogami byli...
źródło: comment_YI1x00yIIlRnV4E4b5heNgr3RXyZdo5V.jpg
  • 67
@MisterMr: Akurat KK zajmował się w dużej mierze nauką i przemysłem jak huty u cystersów. Palenie na stosie to domena protestantów i to późniejsza. Jeśli chodzi o św Inkwyzycję to uratowała wielu ludzi od śmierci (wprowadzenie dochodzenia dowodowego), tylko w Hiszpanii ( i mniejszym stopniu w Rzymie później) królowa Izabela wykorzystała ją do swoich celów.
@MisterMr: Polecam Ci wycieczkę do Cystersów w Wąchocku, mieli świetną hutę, labolatorium i tam znajdziesz sporo informacji. Niestety te i inne zniszczyła reformacja,. Oczywiście książka "Prawdziwa historia inwyzycji" Rino Cammelieriego i wiele innych. Nie piszę tego, żeby Ci dokuczyć, ale myślę, że wiele straciłeś, że tego nie uczono. Samo słowo inquisitio znaczy wypytywać, czyli inwizytorzy wprowadzili i usysytematyzowali w prawie postępowanie dowodowe. Jeśli ktoś twierdził, że sąsiad np. wywoływał demona, musiał
@xandra: @MisterMr: polecam zrobić sobie powtórkę z histori wczesnego średniowiecza, na początek najazd barbarzyńców, skutki tego najazdu czyli odejście od cywilizacji rzymskiej, uratowanie dziedzictwa rzymskiego przez kościół katolicki tutaj m.in sprawdzić należy hasło "klasztor w Vivarium", a także kontynuacja (a raczej jej brak) greckiej filozofi przez Bizancjum.
@djtartini1: Spoko, pytam się po prostu. Według wikipedii i innych źródeł były to głównie jednostki KrK. Poza tym dziwne, żeby protestanci mieli własne jednostki, ale przeczytam, chociaż mimo wszystko jestem zdania, że historia głównie ze średniowiecza i nowożytności jest zakłamana okropnie, albo złe tłumaczenie, albo próba okłamania ludzi itd.