Wpis z mikrobloga

@geszue: @Nie_umre_za_ciebie: Nie, po prostu whisky znajdująca się w beczkach zwyczajnie paruje. Dlatego z pełnej beczki (którą nalewa się w destylarni) po 20 latach zostaje mniej niż połowa. Zakładam, że w tym eksperymencie każdy litr był rozlany do osobnej małej beczułki, aby właśnie pokazać ten efekt. Bo jeśli są z jednej dużej beczki, to w jakiś sposób musieli obliczyć ile mililitrów paruje w ciągu roku.
W butelkach jest co raz mniej, bo każdego roku Anioły odbierają z beczek swoją działkę. Według legendy anioły zabierają z beczek trochę trunku, ale w zamian dodają smaku i aromatu do tego co zostanie. A z bardziej naukowego punktu widzenia to podczas starzenia ubywa płynu, bo beczka drewniana raz, że może pochłaniać część płynu, a dwa że płyn ten może parować.
@Cartman91 A to nie jest tak, że nawet z butelki paruje? Byłem w destylarni w Edynburgu i pan mówił, że nawet w butelce po iluś latach może zostać nawet połowa. Albo źle zrozumiałem ( ͡º ͜ʖ͡º)
@m1chau jeżeli butelki są szczelnie zamknięte nie powinno z nich ubywac... No bo w sumie jak? Stare wina też lezakuja długie lata, ale bez straty zawartości. Braki w ilości trunku spowodowane są bardziej praca beczki. W dodatku jak z zakręconej butelki anioły by sobie odlaly coś dla siebie ( ͡º ͜ʖ͡º)
@m1chau zależy od środowiska w jakim jest lezakuja beczki. Przy niskiej wilgotności powietrza w większym stopniu powinna odparowywac woda, przy wyższej wilgotnosci
alkohol. Co do ubytku w butelkach możesz mieć rację, wszystko może zależeć od zamknięcia butelek i ich przechowywania
A jak beczka jest nowa to czy przybierze to jakiś kolor


@dnasstorm: Oczywiście, że też nabierze koloru, ale na pewno nie tak intensywnego jak na tym zdjęciu.

nie moga miec roznego wieku przecież


@geszue: Różnego wieku produkcji nie, ale wiek leżakowania tak, a właśnie to co pisze na butelkach w sklepie np. 12yo, to czas jaki whisky spędziła w beczce i czas kiedy nabierała aromatu, a nie czas od momentu