Wpis z mikrobloga

Od dłuższego czasu pod obciążeniem przy zginaniu boli mnie w łokciu. W sumie to ból chyba ścięgna mocującego biceps. Trudno mi dokładnie określić. W spoczynku i gdy coś lekkiego podnoszę jest ok, ale jak chcę szarpnąć coś cięższego rwie :/
Nie pamiętam by to się zaczęło od konkretnej sytuacji w której bym naderwał mięsień (nie wiem czy tak się w ogóle da).
Trwa to już z pół roku. Teraz zacząłem trochę chodzić na siłownię i ból pojawia się praktycznie przy każdym treningu.
Staram się oszczędzać to ramię ale raz że to bez sensu taki asymetryczny trening a druga sprawa czy nie nabawię się zaraz większej kontuzji...?
Jaka jest diagnostyka w takich sprawach? Rentgen?
Halp :/
#silownia #mikrokoksy #zdrowie #sport
tomy86 - Od dłuższego czasu pod obciążeniem przy zginaniu boli mnie w łokciu. W sumie...

źródło: comment_NIsQgkChCG2LBVDEirB4NqCBF8yJJ6yh.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tomy86: Nie baw się w przychodnie, żadnych lekarzy, szkoda nerwów, czau i pieniędzy. Idź do sprawdzonego specjalisty od rehabilitacji, masaży. Na pewno pomoże. Tabletkami z magnezem czy witaminą C nie naprawisz mięśnia/ścięgna czy czegoś tam.
  • Odpowiedz
@sokool: tak sobie czytam o tym łokciu. Co prawda ból raczej idzie w górę (biceps) jak w dół do przedramienia i palców. Ale przypomnialo mi sie ze własnie tą ręką, a dokładniej łokciem, własnie około pół roku temu przywaliłem aż przeszły charakterystycznie "prądy" do palców które utrzymywały sie z różnym nasileniem przez ok 2 tygodnie. Nie wiem czy to może mieć związek.
  • Odpowiedz
@sokool: to na pewno, i nie raz tak juz miałem w zyciu. Ale wtedy nie przeszło mi po kilku minutach a trwało dobre dwa tygodnie włącznie z osłabionym czuciem w dwóch palcach dłoni. Nie mogło wtedy w miejscu uderzenia rozwijać się jakies zapalenie?
  • Odpowiedz
@tomy86: tak też się zdarza, że dłużej się utrzymuje i z brakiem czucia w palcach dłoni (mały i serdeczny pewnie ;)), a nawet ta ręka wtedy może być słabsza przez to :) po prostu wtedy źle/za mocno/nie szczęśliwie przyfasoliłeś łokciem i obiłeś nerw :) zespół rowka nerwu łokciowego tak się zwie Twój wcześniejszy przypadek :) ja się tego nabawiłem przez to że przez prawie cały dzień podpierałem głowę ręka przy
  • Odpowiedz
@sokool: dokładnie, nabawiłem sie rowka ;) Nie wiem czy to sie jakoś leczy czy samo przechodzi ale mam wrażenie że nerw w tej ręce zrobił się jakoś "na wierzchu". Łatwo teraz mi palcem wyczuć miejscie gdzie lekko ucisnę i czuje mrówki. Na drugiej ręce tego nie mam.
  • Odpowiedz
@tomy86 mam łokieć golfisty dosyć długo, ale boli mnie w innym miejscu, bardziej z boku.
Spróbuj oprzeć przedramię np na stole, wzdłuż krawędzi. Usiądź bokiem do stołu, drugą ręką przytrzymaj nadgarstek i spróbuj wykonać ruch obrotowy
  • Odpowiedz