Wpis z mikrobloga

Kolejny materiał - Multiwitaminy - czy warto je suplementować? Jakie wybierać?

Właściwie zapomniałem dodać, że warto pomyśleć o nich również u osób z dietami eliminacyjnymi - bezglutenowych, bezlaktozowych czy roślinnych. Dodatkowo przypominam o AMA, gdzie możecie zadać własne pytania do kolejnego materiału.

Oczywiście tutaj zapraszam do dyskusji - to temat otwarty - https://www.wykop.pl/wpis/29025711/ama-na-nowy-rok-dieta-suplementy-trening-chcesz-sc/

Niedługo dwa kolejne materiały - jeden z gościem Arturem Krzemieniem o protokole Ad Libitum dla osób, które nie lubią liczyć kcal oraz właśnie AMA dla wykopu.

#mikrokoksy #mirkokoksy #silownia #dieta #chudnijzwykopem #zdrowie #suplementy #chudnijzwykopem #fullborsukworkout
Kasahara - Kolejny materiał - Multiwitaminy - czy warto je suplementować? Jakie wybie...
  • 41
  • Odpowiedz
Utrata minerałów i witamin w owocach na przestrzeni lat na podstawie "1985/1996/2002 Pharmaceutical company Geigy, Food laboratory Karlsruhe/Sanatorium Obertal".

Analiza niedoborów ludności USA - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2654704/

@Kasahara: A dane dla Europy, w tym Polski poprosze. :)
Increasing America's fruit and vegetable consumption is an important public health strategy-a to jest bzdura roku. Warzywa i owoce procz wit C dostarczaja glownie wode.
  • Odpowiedz
@Karoleer: ciężko stwierdzić, ponieważ jest to bardzo uzależnione od potliwości, intensywności treningu czy ilości cardio. Ja jak robiłem ostatnio zbijanie wody i manipulowałem sodem, to przy 5g sodu (nie soli, sól ma 40% sodu) czułem się świetnie. Stan Effording zaleca ~4g sodu na każde 2l płynów które spożywasz (te wypłukują go w znacznej ilości + jest wydalany z moczem), jednak trzeba pamiętać, że w dzisiejszych czasach przetworzone jedzenie zawiera od
  • Odpowiedz
wołam @Amishia bo widzę, że @Karoleer nie nauczył się przez ponad 3 lata, że edytowanie postu nie generuje powiadomienia ani w tagu, ani dla konkretnej osoby ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Kasahara: IZiZ dzial bromatologia wykonuje pewnie badania dla naszych "ryneczkow", ale takie dane kosztuja lub nie.... ;)
google: np. wit. C papryka bromatologia pdf

viola( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@NooB1980: Jestem częścią tej sekty haha (choć raczej upatruję więcej nadziei w ziółkach). Osobiście mam największe podejrzenia do bullshitu na temat deficytów magnezu.
  • Odpowiedz
@Kasahara: Hej, mówisz o wit. D3, a co powiesz o tym badaniu:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28768407/ ? Co prawda mówią o Finlandii, ale ostatnio natrafiłem na kilka innych badań (teraz nie tak łatwo mi je znaleźć), mówiących o tym, że generalnie istnieją większe braki D3 wśród ludzi niż się spodziewali i podejrzewali i coś o tym, że nawet WHO zmieniło (czy planuje zmienić) zalecane dawki.
  • Odpowiedz
@Artisanol: Jasne braki są, akurat o to mi nie chodziło. Sam biorę 7000 UI i warto dobrać dawkę pod badania i własny wynik. Problem tym, że dla większości osób dawka 2500-5000 UI da już jak najbardziej optymalny wynik (inni będą musieli suplementować jej więcej lub mniej). Tu w badaniu mamy finów, którzy mają jeszcze większe deficyty aniżeli my w Polsce. A często już widziałem, że spokojnie można polecić każdemu 10-15
  • Odpowiedz
@Kasahara: No własnie tak napisałem, bo powiedziałeś o tych 2000, a lekarze jednak zaczynają bardziej iść w stronę 5000. Ja przy okazji zapytam czy masz jakąś D3 godną polecenia? Badanie będę robił konkretnie w przyszłym tygodniu i przy okazji sprawdzę poziom, ale na przyszłość wiedzą się przyda. Obecnie biorę tą z Bulkpowdersa, ale poza białkiem to nie do końca im ufam, a sam nie jestem w stanie ocenić jakości ich
  • Odpowiedz
@Artisanol: jakoś nie zauważyłem, aby inaczej na mnie działały D3 z różnych firm (tylko jedna była felerna) przez ostatnie lata stosowałem z ApolloNOW/Doctor's Best i kazda dawała podobny wynik w krwi przy mojej dawce. Bulkpowders jak najbardziej może być ok.
  • Odpowiedz