Wpis z mikrobloga

no witam #piwowarstwo, po przerwie wracam do gry pod banderą #topibu ( ͡º ͜ʖ͡º). jutro rano wjeżdża na kuchenkę american stout, 11 litrów z takim zasypem:

2,5kg Pale Ale
280g Monachijski typ II
200g Palony jęczmień
100g Czekoladowy 400 Viking Malt
50g CaraPils

chmielenie samym chinookiem

60' - 8g Chinook
15' - 8g Chinook
5' - 8g Chinook

powinno wyjść 42 IBU i 13,5BLG, czyli raczej dolne widełki stylu. Tego czekoladowego 400 z VM jeszcze nie używałem - ma ktoś jakieś doświadczenia?

z drożdżami jeszcze się łamię xD mam US05, ale mam też S33 na których raz przepędziłem stouta i wyszedł bardzo fajny. jutro się zdecyduję xD
  • 3
s33 ? to jakiś belgian stout :) tak btw jak ma być american (a w Twoim przypadku bardziej SingleHop) użył bym us05, chociaż stouty lepiej mi wychodziły na s04. Ale baw się jak chcesz :) O to w piwowarstwie domowym chodzi :)
@Toms94: co do chmieli to w sumie racja, trochę podniosę te ilości. a co do płynnych - muszę teraz wykorzystać resztki, na dniach dopiero będę zamawiał surowce to przechwycę jakieś fiolki od FM. no i na dniach będę miał od koleżki gęstwę z FM Kveik i uwaga... gęstwę po lambiku ( ͡º ͜ʖ͡º)
@FelippeMassa: no właśnie S33 nie dają w ogóle belgijskiego charakteru, za to