Wpis z mikrobloga

@blantek: te z zestawu (3xAAA) swiecą średnio dwie doby. Takie jak te i podobne, świecą u mnie w oknach, na rynnie, choince... wszystko za cebulowe kupony z poprzedniej zimy :>
@widmo82: łatwo przerobic i zasilic z ladowarki 5v, powerbanku, albo ogniwa 18650
$1 za 5m to dobra cena
ja kupowalem jak byly po $0.01 za 3m ale wyrwalem tylko kilka sztuk szybko poszly
@widmo82: do zwyklego szybkiego mrugania mozesz kupic najtanszy sterownik do latarki i wpiac szeregowo w miejsce rezystora. tylko dobierz ampery, dla takich 5m to 200mA wystarczy
@widmo82: w ogole mialem problem z ich lutowaniem. kluczowe jest dobre usuniecie lakieru, wypal dobrze w ogniu, niech sie zarza od czerwonosci
tylko uwaga na zwarcia, bo jak wypalisz lakier to trzeba je pozniej izolowac

no wlasnie moze masz spadki napiec bo ucieka ci prad do masy?
@widmo82: no skoro masz spadki to jednak jest problem, pytanie dlaczego tak sie dzieje. skoro pierwsze swieca a drugie gorzej to nie ucieka prad tylko faktycznie kiepsko zlutowane - probuj wypalic lepiej lakier, ktorym miedz jest pokryta
@widmo82: jeszcze jedno, moze diody maja inne parametry. jesli to sa rozne lampki z roznymi diodami to jedne beda swiecic jasno bo przepuszcza caly prad a inne nie dostaja odpowiednio duzo.
tak sie dzieje nawet jak masz identyczne lampki ale o roznej barwie, wiesz o tym?

to wtedy stopniowo by swiecily coraz slabiej a nie nagle od miejsca lutowania
@blantek: no nie wytrzymie zaraz, no nie wytrzymie :>
watpisz ze nie testowałem tego? wątpisz ze nie wiem o tym? :) mam ich małe pudełko po butach :) kombinowałem nawet, żeby połaczyć 3szt i zasilic z obu stron za pomoca powerbanku z 18650, ale koniec konców jednak przewód okazał sie za cienki na tak duze spadki napięć na zbyt duzym odcinku. Mam inne podobne, ale mrygają i jest do nich pilocik,