Wpis z mikrobloga

Mirky, co mają własny biznes - jak to jest, że dostałem list z ZUS, że wprowadzają JPK, więc wszystko będzie tańsze, szybsze i lepsze, a księgowa mi mówi, że to dla niej więcej pracy i konieczność kupienia dodatkowego oprogramowania, dlatego chce renegocjacji wynagrodzenia? To jak to jest w końcu?

#podatki #prawo #zus #biznes
  • 10
  • Odpowiedz
@mielcarz-eu: niekoniecznie. Postaw sie w sytuacji mikro przedsiebiorcy. @Dziadekmietek płaci jej co miesiac 150 zl. Biedna kobieta do tej pory dziergala na rewizorze w DOSie i jej to wystarczalo. Nagle ZUS wprowadza JPK.. Kobieta musi zakupic nowy sprzet, systemy, oprogramowanie. Bedzie szukac oszeczednosi ale tez sciagac kase od klietow skoro Zaklad Uslug Sutenerstwa wprowadzac bramki na oszustów, to powonien finansowac oprogramowanie.

Moja rada dla Ciebue @Dziadekmietek . Ogarnij sie ile faktycznie
  • Odpowiedz
@Dziadekmietek: NRS czyli indywidualne konto składkowe w teorii ma upraszczać wpłacanie składek ZUS. Zamiast dwóch, trzech albo czterech przelewów wysyła się jeden. I łatwiejsze jest to, że nie ma potrzeby podawania na nim żadnych dodatkowych danych (żadnych NIP-ów, REGON-ów, typu wpłaty, numerów deklaracji, żadnego miesiąca i roku). Oni sami rozdzielą wpłatę na poszczególne fundusze i okresy. Myk jest taki, że jak ktoś ma zadłużenie w ZUS, to rozliczą mu wpłatę na
  • Odpowiedz
@Dziadekmietek: oprogramowanie i tak powinna aktualizować co jakiś czas, a obowiązek jpk nałożyło państwo, a nie ty, poza tym raczej nie ma tylko jednego klienta, a przynajmniej kilku. Rozejrzyj się po innych biurach jakie mają stawki i popytaj innych przedsiębiorców o jakosc usług księgowych. Z drugiej strony jak już masz kogoś doświadczonego i kto już zna twój biznes, to dobrze się go trzymać
  • Odpowiedz