Wpis z mikrobloga

Mirki, mam taki problem w #korpo . Mam plik .csv, w notatniku wygląda on tak jak na fotce nr.1. Niestety, po otworzeniu dokładnie tego samego pliku w #excel , nie modyfikowaniu niczego i zapisaniu ponownie w tym samym formacie i w tym samym pliku, dodaje mi na końcach wierszy niepotrzebne średniki i w dodatku zamienia mi moją 13cyfrową liczbe na liczbe w formacie 123123123+E13 (fotka nr. 2. w komentarzu). Przez to wszystko program który mi ten plik potem odczytuje wywala błąd. Wiecie może jak sobie z tym poradzić? #korposwiat #vba #office #problem #pytaniedoeksperta
Vegonator - Mirki, mam taki problem w #korpo . Mam plik .csv, w notatniku wygląda on ...

źródło: comment_jD4y4Fojvjq2Z2ALcueGfDRkibl5DXCE.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Vegonator: Pojawiają się dodatkowe średniki bo zapisujesz jako CSV z kolumnami rozdzielonymi średnikami. Ilość kolumn jest wyrównywana pustymi danymi do największej ilości kolumn z wiersza drugiego.
  • Odpowiedz
@Vegonator: A to z tą liczbą to pewnie excel jak ma format kolumny ustawiony na "automatyczny" to zmienia na "liczbowy" i tak zapisuje, pewnie jakbyś na sztywno dał format "tekstowy" to by nie robił potęgi
  • Odpowiedz
@Vegonator: Wywala Ci tak, bo w najdłuższym wierszu masz 12 zmiennych, więc excel eksportuje/importuje macierz 5x12. Nie wiem czy da się zrobić tak, żeby eksportował zgodnie z zawartością danego wiersza (czyli dawał tle średników ile jest wartości w wierszu -1).
Jeżeli chodzi o zmianę liczby z rzeczywistej na naukową, to wydaje mi się, że możesz zmienić właściwości komórki i powinno być git.
Możesz wkleić ten plik w komentarzu?
  • Odpowiedz
@Zeronader: plik początkowo jest tworzony w excelu jako CSV. Jest to plik z danymi który wgrywam do pewnego systemu. Niestety ten system nie chce tego "przeczytać" jesli jest nadmiarowa liczba średników tak jak u góry pokazałem. W związku z czym na ten moment cały wiersz z danymi dodałem do jednej komórki i oddzieliłem sobie średnikami - wszystko spoko bo w notatniku już mi nadmiarowych średników nie wywala ale niestety teraz
  • Odpowiedz
@Vegonator:

1) Jeżeli nie chcesz aby Excel wprowadzał jakieś dziwne formatowania to otwierasz plik poprzez Dane - Z tekstu i tam w kreatorze ustawiasz format kolumn.

2) Jak już koniecznie chcesz się pozbyć tych średników to możesz użyć VBA do zapisu pliku.
Weź np.
  • Odpowiedz