Wpis z mikrobloga

Hej, spotkałem w #krakow bezdomnego, który twierdzi (i wygląda) na nie alkoholika. W krótkiej rozmowie dowiedziałem się, że stracił mieszkanie bo ktoś przeją kamienicę. Poszedł do pracy na miesiąc i ktoś go wykiwał i mu nie wypłacił pieniędzy. Nie mam jak tego zweryfikować. Ale proponując mu pomoc w postaci pracy nie pogardził więc wydaje mi się, że ma szanse. Gość mówił, że zajmuje się wykończeniami. Mam do niego numer.

Teraz czy ktoś miał by zajęcie dla takiej osoby? Chodzi o to, żeby mógł w miarę szybko coś sobie wynająć. Jestem przeciwnikiem płacenia z góry. Mówił, że wie gdzie w Krk można się umyć itp. więc do pracy przyjdzie czysty i ogolony.

Był tutaj jakiś mirek, który mówił, że był bezdomny w Krk chyba 3miesiące. Może on by mógł się wypowiedzieć czy trafiłem na oszusta czy nie.

#bezdomnosc #pomoc #wykopefekt #mops
  • 65
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xaoc: Nie wiem na kogo trafiłeś i nikt Ci tego zdalnie nie oceni, natomiast brzmi bardzo sensownie i myślę, że warto pomóc.

Obyś poleciał w gorące i pomoc okazała się skuteczna.

• Odpowiedz
@nabavzbjl: zrzutka odpada. To nie będzie pomoc w stylu masz pieniądze zacznij pić. Tylko realnie gość ma dostać możliwość pracy i mieć gdzie mieszkać.

• Odpowiedz
@xaoc: Wiem i to, co proponujesz jest OK, natomiast z Twojego wpisu wynika, że woli jeść, niż pić, więc fajnie by było, gdyby znalazł jakiś dach nad głową raczej na początku stycznia, niż pod koniec lutego. Ale tylko głośno myślę, Ty jesteś kierownikiem tego projektu ;)
  • Odpowiedz
@nabavzbjl: No jak ktoś by mu zaoferował pracę to myślę, że za pierwszy tydzień może mu wypłacić pieniądze. Za to już sobie powinien chociaż by hostel wynająć. Oczywiście ja też jestem mu w stanie coś pożyczyć. Ale dopiero jak zacznie pracę.
  • Odpowiedz
@xaoc: nie jestem z krakowa i wychodzę na dwór, ale pochwalam Twoją postawę, wołaj jak się sprawa rozwinie. Pomoc to najważniejsze co można zaoferować obcemu człowiekowi, oczywiście, jeśli jest szczery. Może okaże się naprawdę dobrym fachowcem, któremu rzeczywiście powinęła się noga
  • Odpowiedz
@xaoc: Nie ogarniam jak można nie mieć pracy w krakowie. tak brakuje ludzi że niedługo to chyba będą robić łapanki w tramwajach byle ktoś chciał pracować
  • Odpowiedz
@xaoc: > . Ale proponując mu pomoc w postaci pracy nie pogardził więc wydaje mi się, że ma szanse

Jak na obcokrajowca to całkiem nieźle władasz językiem polskim. Musisz jeszcze jednak trochę popracować nad składnią i gramatyką.
  • Odpowiedz
@jz25: dzięki za błąd. @Fomalhaut Dzięki ( ͡º ͜ʖ͡º)

@jamnig: Może nie jest dobrym fachowcem tylko robotnikiem i raczej potrzebuje przy kimś pracować nie znam się. Postaram się mu pomóc.
  • Odpowiedz
@xaoc: troche z innej beczki ale ostatnio spotkalem pod supermarketem pania ktora powiedziala ze jest bezdomna i czy moglbym jej kupic cos do jedzenia nawet chleb, rowniez wygladala na zadbana i nie pijaca. Zrobilem jej mala swiateczna paczke, chleb, maslo, szynke i ser, banany cos do picia i jakies tam jeszcze inne p------y. Wychodze ze sklepu a jej niema, poczekalem jeszcze pod wejsciem ale nie przyszla. Troche slabo z jej
  • Odpowiedz
@p3k1: Ja też nie wiem. Zawsze mam pracę, ale jestem młody zdrowy.. Nie znam jego sytuacji, może jest naiwny i wylądował na bruku. A może ja jestem naiwny ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz