Aktywne Wpisy
Sajden1337 +12
#vinted kupiłem ostatnio na vinted air podsy za mniej więcej połowę cenę nowych ( zapłaciłem 500 zł ) wystawione jako niby nietrafiony prezent ale oczywiście jako oryginalne itd. Przyszły i jak się szybko okazało są to fejki. Nr seryjne na pudełku zupełnie inne od tych co wykrywa iphone. dodatkowo na pudełku piszę made in USA a nie made in China ( co za dumny Chinczyk musiał to robic ), brak oznaczeń CE

vikop-ru +714

Każdą dziedzinę życia te polityczne #!$%@? muszą zbrzydzić podatkami i biurokracją. Człowiek nim coś zacznie zarabiać i pracować, musi 100 razu się zastanowić jak podatek od tego odprowadzić, tak żeby się nie #!$%@? i można było spać spokojnie.
Odechciewa się już na starcie.
#bitcoin
@dr_Klotz: Odezwał się XD https://www.wykop.pl/tag/bitcoin/autor/dr_klotz/
@Herubin: Tak.
Już właśnie sama istota tego zdania jest #!$%@?. Ja rozumiem VAT- masz pieniądze, kupujesz coś, państwo zabiera część kasy z transakcji, ez pz.
A nie #!$%@? DOCHODOWY:
Umiesz pracować- państwo kładzie łapę
Wygrałeś na giełdzie- państwo kładzie łapę
Kilka lat temu wrzuciłeś 1000 w BTC i teraz chciałbyś je zamienić- państwo znowu chce swoją część.
Wnioski? #!$%@?ąć pracę i iść
@mihaubiauek A jakieś podstawy by zysk z kryptowalut nie był opodatkowany gdy jest z pracy czy akcji?
Natury prawnej - traktowanie kryptowalut jak majątkowe prawa autorskie, to jest ostra patologia, bo kryptowaluty nie
Podatki to ogólnie kradzież. Kryptowaluty nie są niczym specjalnym a ich zwolnienie z PIT nic by nie dało bo inwestorzy musieliby mieć tu swoją rezydencję czyli de facto musieliby się tu przeprowadzić. Zaoszczędziliby na tym tylko polscy spekulanci którzy powinni płacić tak samo jak inni.
@Herubin: Nie, bo kryptowaluty to w większości środki płatnicze, a nie towary. Trybunał sprawiedliwości UE wydał w tej sprawie wyrok, nakazujący traktować je w ten sposób. Dlatego absurdem jest wymagać płacenia podatku od obrotu pieniędzmi, albo traktowanie ich jak towar, żądając opłaty barterowej.
Pytanie brzmiało czy Polska ma być rajem podatkowym dla kryptowalut i odpowiedź brzmi - tak powinna być. To ty sobie dopowiedziałeś,