Wpis z mikrobloga

Jestem #programista15k pracuję w projekcie, który ma 3 warstwy legacy (każda po kolejnej firmie która go miała w łapach) z programistami z zachodu. Ich wiedza zatrzymała się chyba z 10 lat temu, nie wiedzą co to SOLID, DRY czy Clean Code, nie używają frameworków zgodnie z przeznaczeniem i ogólnie jest kiszka straszna. Jak radzicie sobie z pracą w takich projektach? Bo ja źle znoszę taką pracę, poprzednio miałem REST i mikroserwisy + angular2+ więc ciężko się przestawić na takie badziewie. Jakieś rady jak to przetrzymać od doświadczonych kolegów?

#programowanie #pracbaza
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dogmeat: to zależy od nastawienia klienta i jak dużo pozwala przeznaczać czasu na spłacanie techdebtu, ale ja zawsze stosuję zasadę skauta czyli ciągłe dowożenie i zawsze zostawianie miejsca w którym pracuję odrobinę lepszym niż było wcześniej, gdy cały team tak robi to legacy fajnie ewoluuje małymy kroczkami i może to dostarczać całkiem dużo satysfakcji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@I-__-I: Znam zasadę i stosuję :). Dzisiaj po prostu siedziałem już drugi dzień nad poprawką i nie umiem zrozumieć tego co autor miał na myśli od warstwy dostępu do bazy aż do frontu.
  • Odpowiedz