Wpis z mikrobloga

dlaczego w naszym kraju można uczciwie pracować na pełny etat po 8 godzin 5 razy w tygodniu, żeby mimo tego nie móc samodzielnie się utrzymać nawet w najtańszej kawalerce?
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szasznik: wiesz co, jak już zazdroszczą to pewnie państwom w pierwszej 10, a nie krajowi, o którym zazwyczaj prawie nic nie słyszeli. ( ͡° ͜ʖ ͡°)Jasne, że jest 143 kraje, które mają gorzej, tylko co z tego? Trzeba patrzeć na siebie i ulepszać siebie.
  • Odpowiedz
Trzeba patrzeć na siebie i ulepszać siebie.

@maginalia: Ale ja tego nie neguję że my też możemy komuś zazdrościć i powinniśmy dalej się rozwijać.

Ja zwróciłem uwagę że zdanie wypowiedziane przez kolegę @koral wcale nie jest bezpodstawne.
  • Odpowiedz
Z drugiej strony każdy praktycznie miał 25lat na naukę czegoś coś będzie przynosić kasę

@kipowrot: no i tu masz błąd, bo nie każdy miał 25 lat na naukę czegoś, jak już pisałem - niektórzy w wieku 18 lat musieli na pierwszym roku studiów w---------ć z domu i się samemu utrzymać
  • Odpowiedz
@nicon: myślę, że wielu z nich mogłoby utrzymywać się w lepszych warunkach, ale wolą baraki, które często zapewnia pracodawca, żeby jak najwięcej zaoszczędzić i przywieźć do kraju/wysłać rodzinie w kraju
  • Odpowiedz
@szasznik: Słabo znasz historię Korei. Tam rządziła junta wojskowa, momentami reżim był dużo bardziej brutalny niż nasz PRL. Pierwsze wole wybory w Korei Południowej odbyły się dopiero w 1987 roku. I w zasadzie dopiero wtedy Korea zaczęła się rozwijać. Mogliśmy być w tym momencie tak samo rozwinięci jak Korea Południowa, ale podjęliśmy zupełnie inne strategie - Polska otworzyła się na rynki i kapitał wewnętrzny, a Korea w pierwszej chwili się
  • Odpowiedz
@Cozzie ale ja nie mówię że tam była demokracja. Mówiłem tylko tyle że nie było komuny której najgorszym skutkiem jest s----------e ludziom mózgów.
  • Odpowiedz
  • 0
@koral No i Mireczku teraz będę ciebie obserwowało dobrze gadasz No i widzisz No i teraz będę cię obserwował cały czas no i będę już teraz cały czas ciebie obserwował
  • Odpowiedz