Aktywne Wpisy
mirko_anonim +18
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Dlaczego klasa średnia tak bardzo wywiera presje żeby mieć koniecznie nowe mieszkanie, w centrum miasta, duży metraż i jeszcze tanio?
Typowy dom dla klasy średniej można znaleźć w zasadzie odbijając autem 5-10km od miasta wojewódzkiego, gdzie jest o wiele większy metraż, ogród, spokój dookoła i jest o wiele taniej? W ogóle posiadanie domu jest o wiele tańsze ale wszystkim ubzdurało się, że trzeba mieć mieszkanie. Przejeżdżam przez takie osiedla
Dlaczego klasa średnia tak bardzo wywiera presje żeby mieć koniecznie nowe mieszkanie, w centrum miasta, duży metraż i jeszcze tanio?
Typowy dom dla klasy średniej można znaleźć w zasadzie odbijając autem 5-10km od miasta wojewódzkiego, gdzie jest o wiele większy metraż, ogród, spokój dookoła i jest o wiele taniej? W ogóle posiadanie domu jest o wiele tańsze ale wszystkim ubzdurało się, że trzeba mieć mieszkanie. Przejeżdżam przez takie osiedla
PiotrFr +10
Tym razem to Tesla musi obniżać ceny.
I ten dylemat, co kupić z takim budżetem, drogiego elektryka czy tanią Corollę 1.8 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#motoryzacja #tesla #samochodyelektryczne
I ten dylemat, co kupić z takim budżetem, drogiego elektryka czy tanią Corollę 1.8 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#motoryzacja #tesla #samochodyelektryczne
A więc zrobiłem okonomiyaki, ale w stylu Kansai, czyli wszystkie składniki wymieszałem ze sobą.
Trochę poszperałem i wybrałem ten przepis .
Składniki (na 2 sztuki):
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki dashi lub wody (dashi to japoński bulion, ja dałem samą wodę)
1 jajko (do bazy naleśnikowej)
2 szklanki poszatkowanej kapusty [dałem kapustę pekińską]
1/4 czerwonej papryki
2 dymki (ja wykorzystałem jeszcze szczypiorek)
4 cienkie plastry wędzonego boczku (jestem mięsolubem, więc dałem po 4 plastry boczku na naleśnik)
2 jajka do usmażenia (zdecydowałem się na jajecznicę, którą zrobiłem z resztą niewykorzystanej papryki, cebuli dymki i szczypiorku)
sos do okonomiyaki: 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki sosu Worcestershire, 2 łyżki japońskiego sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soku z imbiru
Sos:
Wszystkie składniki podgrzewam w garnuszku. Jak zbyt rzadki to można zagęścić skrobią ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. Niestety, ja przesadziłem ze skrobią i zrobił mi się taki krem.
PS. Sos Worcestershire wcale nie tak trudno dostać. Ja swój kupiłem w Carrefourze.
Jajecznica:
Jaka jest, każdy widział. Ja dodałem do niej niewykorzystaną część papryki, pietruszki i cebulki dymki.
Ciasto:
Do miski dajemy mąkę, jajko i ów bulion. Jeśli samą wodę się daje, to trzeba dodać jeszcze 1/4 łyżeczki soli.
Potem dodać posiekaną kapustę, pokrojoną w paseczki paprykę, poszatkowaną cebulkę dymkę oraz szczypiorek. Wymieszać i wrzucić na patelnię.
Tutaj przyda się łopatka, by uformować dokładnie okrągły naleśnik, bo ciasto lubi się rozpryskiwać podczas przekładania z miski na patelnię, przez co będzie się rozrywać podczas przekładania.
Wracając do tematu. Nakładam porcję ciasta na patelnię z rozgrzanym olejem, na górną warstwę dodaję boczek. Smażę 5 minut. Przewracam, smażę 3 minuty, jednocześnie nakładając sos i jajecznicę.
I smacznego.
Jedyne czego żałuję to nieudanego sosu. Mam wrażenie, że przez zbyt dużą ilość skrobi ziemniaczanej, sos stracił sporo ze swojego smaku.
#gotujzwykopem #kulinaria #kuchnia #japonia
Następnym razem spróbuję zrobić w stylu Hiroshima, czyli z dwóch cienkich placków, z nadzieniem i z makaronem między nimi. Ale to tylko wtedy jak będę miał drugą dużą patelnię.