Wpis z mikrobloga

W państwowym szpitalu klauzuli nie powinno być. U prywaciarza niech robi jak chce. Publicznych aptek nie ma więc problemu też nie ma. Oczywiście informacja o klauzuli sumienia powinna być przekazana przed wejściem do apteki/podczas rejestracji do lekarza.

Pozdrawiam i nie zapraszam do dyskusji bo nie ma o czym ( )

#2zdrajcy #4konserwy #neuropa #libertarianizm #sluzbazdrowia #wolnyrynek

PS Ciekawostka na dziś: Choć na kuszę wymagane jest pozwolenie, posiadanie jej bez pozwolenia NIE JEST przestępstwem.
RPG-7 - W państwowym szpitalu klauzuli nie powinno być. U prywaciarza niech robi jak ...

źródło: comment_jr2FDwZBNjucdq2gjoOWbL9rBtNStLGm.jpg

Pobierz
  • 86
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RPG-7: Odebrałem plusa za prywaciarza. Moim zdaniem każdy, kto wypełnia usługi medyczne, powinien przestrzegać pewnych wytycznych (tu w szczególności dotykam kwestii zatajania informacji / zanizania skuteczności leków czy terapii/ wymyslania bzdur, by odwieźć od medycznych zabiegów / nierealizowania możliwych terapii). To nie reklama podpaski, by można było pozwolić na wolnorynkowe sciemnianie.
  • Odpowiedz
U prywaciarza niech robi jak chce

@RPG-7: Tylko że ten prywaciarz świadomie wybrał zawód polegający na byciu pośrednikiem pomiędzy lekarzem a pacjentem. Dlaczego w takim razie umniejsza wiedzy lekarza na temat stanu zdrowia pacjenta stawiając swoje "widzimisię" wyżej od zaleceń lekarza?
  • Odpowiedz
@RPG-7: nie czytałem komentarzy do Twojego postu ale akurat klauzula sumienia u lekarzy ma uzasadnienie w przeciwieństwie do aptekarzy, nie każdy się zgadza i jest w stanie unieść ciężar wykonania aborcji lub eutanazji bo głownie tego dotyczy klauzula sumienia. Lekarz ma obowiązek skierowania Cię do innego specjalisty jeśli sam nie jest wstanie podjąć się danego zabiegu. (tak wiem, eutanazja nie jest w Polsce dozwolona ale w wielu krajach europy tak
  • Odpowiedz
@RPG-7: Co do leczenia, środki antykoncepcyjne wypisuje się w przypadku różnych patologii np w zespole policystycznych jajników i nikt nie robi problemu. Lekarz leczy a aborcja nierówna się leczeniu (tylko przypadek zagrożenia życia matki)
  • Odpowiedz
Czy w takim razie właściciel apteki musi prowadzić "leki" na bazie cukru bo jakiś lekarz jest debilem?

@RPG-7: No dobrze, ale jak często klauzula sumienia jest wykorzystywana do niesprzedawania "leków" o nieudowodnionym działaniu a jak często do niesprzedania antykoncepcji bo aptekarz jest katolikiem? Zresztą, jak nie chcesz czegoś sprzedawać to nie miej tego "na stanie" Nie wiem ale wydaje mi się że nie ma obowiązku posiadania w aptece wszystkich leków
  • Odpowiedz
pisałem wcześniej, cofnąć ustawe "apteka dla aptekarza" a nie iść w jeszcze większe regulacje.

@RPG-7: Ale na razie cofnięta nie jest. Do tego apteka dla aptekarza to nie jedyne ograniczenie przy otwieraniu apteki.
  • Odpowiedz