Wpis z mikrobloga

PIZZA NA TWAROGOWYM SPODZIE, BEZ MĄKI, DOBRA NA REDUKCJE:

Składniki:

Spód:
250g chudego twarogu
1 jajko wielkość L
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30g otrębów owsianych

Dodatki:
Przecier pomidorowy 150g
Erytrol (lub ostatecznie Ksylitol) 2 łyżeczki
Bazylia 2 łyżeczki
Oregano 1 łyżeczka
Tymianek 1 łyżeczka
Krakowska Szynka Sucha Drobiowa 30g
Mozzarella Light 60g (pół kulki)
3 duże Pieczarki
Sól/Pieprz do smaku

Przepis:
Spód:
Mieszamy w misce twaróg z otrębami, jajkiem i proszkiem do pieczenia do powstania jednorodnej masy. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia (lub folię aluminiową) a na niej nakładamy masę łyżką, rozsmarowując na możliwie cięńką warstwę bez dziur. Upierdliwe zadanie ale po chwili załapiecie co i jak. Najlepiej dla splendoru uformować kształt okrągłej pizzy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20-25 minut aż spód będzie upieczony ale nie spalony - powinien się lekko zbrązowić na brzegach. Po upieczeniu spodu wyjmujemy spód nie wyłączając piekarnika (będziemy na to nakładać resztę).

Góra:
Przecier mieszamy w misce z erytrolem, przyprawami i ziołami do uzyskania smacznego sosu. Jak potrzebujecie zmienić proporcję przypraw to "feel free". Rozsmarowujemy sos po upieczonym spodzie tak, aby nie nasączyć za bardzo ciasta tylko żeby mniej więcej był równo wysmarowany cienką warstwą. Na to ścieramy pół kulki mozzarelli light na tarce i rozkładamy równomiernie na pizzy. Jak ktoś lubi dużo sera to śmiało całą. Na to kładziemy pokrojone pieczarki i szynkę i wkładamy do piekarnika na kolejne 3-5 minut (180 stopni). Jak ser się rozpuści a ciasto nabierze koloru brązowego wyjmujemy z pieca i gotowe!

Ten przepis to 640 kalorie
Białko: 80g
Tłuszcz: 17g
Węglowodany: 50g

#gotujzwykopem #jedzenie #pizza #przepisy #mikrokoksy #redukcja #dieta
vajroos - PIZZA NA TWAROGOWYM SPODZIE, BEZ MĄKI, DOBRA NA REDUKCJE:

Składniki:

...

źródło: comment_N8hdWhVlXvrapI5kFYf9QNwTp2yjbv1C.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
@vajroos: Obawiałem się czegoś naprawdę #!$%@?, bardzo spoko wyszła (sos i składniki wg. mnie już). Następnym razem grubszą warstwę walnę bo za cienko poleciałem. Nie jest to wykwintność jeśli chodzi o ciasto, ale byłby to dla mnie jeden pies mrożonka czy to.
  • Odpowiedz