Wpis z mikrobloga

#bitcoin #kryptowaluty #hyip

Pamietam kilka lat temu jak świat ogarnęła moda na HYIPy. Dla niewtajemniczonych, byly to serwisy internetowe które oferowały inwestycje powierzonych środków, wraz ze zwrotami 1-50% dziennie. Oczywiście człowiek wierzył ze te pieniądze inwestowane są w reklamy czy złoto tak jak pisali na stronach, dostawało się premie z poleceń wiec każdy polecał gdzie i komu mógł żeby przytulić dodatkowe pieniądze. Te strony działały kilka dni, czasem kilka tygodni oferując faktyczne wypłaty - wiadomo, póki do piramidy był dopływ to właściciel tworzył wrażenie ze „program działa” co przyciągało kolejnych „inwestorów”. Sercem tego wszystkiego był taki program „Just Been Paid” który działał kilka lat i oferował niezwykłą historie która stała za założycielem. Dziesiątki jak nie setki tysięcy osób „inwestowały”, „reinwestowały” i niosły niezwykłą nowinę w świat jakoby dzięki temu cześć świata nigdy już nie będzie musiała pracować bo inwestycje które poczyniliśmy dadzą nam majątki na pokolenia. Oczywiście jak JBP upadł (chociaż tygodniami pompowali trupa przez loteryjne ograniczanie wypłat) to upadł cały rynek na którym tych kilku najwyżej w hierarchii zarobiło potężne pieniądze. Rynek był ścisłe kontrolowany, jeżeli chciałeś mieć HYIP to mogłeś go założyć tylko w kilku miejscach a jeżeli nie płaciłeś za to odpowiednim osobom to DDoS lub Hack na konto. Na całym rynku obieg pieniądza i tak był regulowany bo procesory płatnicze były własnością również jednej grupy. Tak w skrócie.

Do czego dążę? Patrzę na btc i to co wokół niego narosło i mam nieodparte wrażenie ze ktoś właśnie zrobił HYIPy na sterydach. A ludzie tępo wierzą ze tym razem pieniądze nauczyły się powstawać same z siebie.
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

no, ale nadal jedna ze stron bierze na siebie ryzyko walutowe. Czy nie bardzo geniuszu?

@qwert321: Ale jakie to jest ryzyko? przy 10k danej waluty to jest minilot ... jakie to sa roznice? 200$? moze 500$? Mowimy o wymianie 1:1 :)
  • Odpowiedz
@qwert321: No ale kiedys bylo inaczej? Kazdy bogaty jest bogatszy, kazdy biedny byl jest biedniejszy, to nie jest jakas magia, i nawet bez walowania w ECB, FED i innych bedzie tak samo.

Jak zaczne grac z 10k btc to zarobie wiecej niz ktos kto ma 1 btc? Zgadza sie? Wiec tak jak mowilem drukowanie kasy nie przeklada sie na szarego kowalskiego, bo sa to zmiany marginalne.

Gorzej jak masz troche
  • Odpowiedz
@wysprzeglik: Miałem Ci odpisać, jakie problemy rozwiązują krypto (jest ponad 1300 kryptowalut i uważasz, że żadna niczego nie rozwiązuje xD?), ale przeczytałem, że inflacja stymuluje gospodarkę to sobie odpuściłem.

Inflacja stymuluje (w pozytywnym znaczeniu) gospodarke, ok, wychodzę stąd.
  • Odpowiedz