Wpis z mikrobloga

Witam!

Jeśli chodzi o programowanie, to czy jest jakaś nisza, technologia, język, w których łatwiej jest znaleźć pracę w pełni zdalną? Albo chociaż tak 80% zdalną?

Obecnie robię w .NET no i tutaj standardem jest, że siedzisz w dupie u klienta i jak ten się okaże łaskawy, to otrzyma się możliwość pracy aż 1 dzień w tygodniu zdalnie. Znajomi Javowcy mają tak samo. Ostatnio widuję często oferty pracy w PHP z możliwością pracy zdalnej. Ale czy to reguła, czy przypadek?

#pracait #programowanie #programista15k #pracazdalna
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@przegrywus: pracowałem w 4 firmach, w C++ i Javie głównie. W jednej firmie miałem możliwość pracy zdalnej i tam była Java akurat. To nie kwestia technologii, tylko ludzi.

Jedyny problem to robota, gdzie musisz mieć fizyczny dostęp do sprzętu (np. urządzenia wbudowane) - wtedy raczej ciężko z pracą zdalną.
  • Odpowiedz
@przegrywus: Duże, globalne firmy pracują w PHP zdalnie, między innymi Wikimedia i Automattic. Szuka się sporo ludzi do zdalnej pracy nad Laravelem i Symfony a już o niesławnym budowaniu stron na Wordpressie niewspominając. Pomijając te wszystkie niechlubne żarty o PHP to nadal jeden z najpopularniejszych języków w sieci i ktoś musi pisać w nim nowe projekty i podtrzymywać stare. Ja osobiście widziałem o wiele więcej ofert w JS (Node, Angular,
  • Odpowiedz