Wpis z mikrobloga

@swerve: Kiedyś poznałem w pewnej grze dziewczynę z Słowacji i nie było problemu dogadać się. A jak czegoś nie zrozumiała jedna strona, to druga przerzucała na angielski :P
Chyba łatwiej dogadać się mi właśnie z Słowakami niż z Czechami. Sam w sumie nie wiem czemu.
  • Odpowiedz
@Armand0: bo czeski i słowacki to nie są te same języki chociaż wielu z nas się wydaje. Dawna Słowacja to dawne północne Węgry zamieszkane przez ludność słowiańską. Kiedy w XVIII i XIX wieku budziła się świadomość narodowa narodów w Europie Środkowo - Wschodniej (Słowacja, Ukraina, Rumunia) to skodyfikowano literacki język słowacki wyrzucając z niego naleciałości z czeskiego a brano zapożyczenia z języka polskiego, rosyjskiego i rusińskiego. To samo było z
  • Odpowiedz
@Jever: @Armand0: Na Słowacji gdy obaliłem wódkę ze Słowakami (jakaś ichnia, borowiczka?) to rozumiałem wszystko co oni mówią a oni wszystko co ja XD Naprawdę fajna nacja i język.
  • Odpowiedz
@swerve: Twój kolega nie pisze czystym słowackim, ale dostosowuje go trochę do Ciebie. W słowackim nie ma na przykład słowa „sklep” (tzn. jest, ale oznacza piwnicę), ale pewnie podłapał i używa, żeby było się prościej dogadać. Zmienił też čakať na bardziej polsko brzmiące čekat. Nie znam zbyt potocznych słów, ale w słowackim nie ma też chyba „brovar” (po prostu pivo; browar jako zakład to z kolei pivovar), więc przypuszczam, że
  • Odpowiedz
@swerve: Dlaczego nie możemy mieć własnego kraju? Hiszpanie tak mówią, każdy po swojemu, Francuzi, Niemcy i mają duże kraje 80 milinowe. A Słowian Zachodnich podzielono i jesteśmy słabi :(
  • Odpowiedz
Ja też raz na Słowacji próbowałem rozmawiać z recepcjonistką po angielsku, a ta do mnie po Polsku, co tam będziemy kaleczyć język, ja wszystko rozumiem po Polsku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Myszoskocznia: @swerve: jako mieszkaniec przy ścianie z rajsiem stwierdzam, że to działa w stosunku tylko do języków słowiańskich. Próba jakiegokolwiek dogadania się z hitlerowcami w innym języku niż akwarelisty spala na niczym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz