Aktywne Wpisy
waro +28
Dobra, podstawy przedsiębiorczości dla zwolenników 4-dniowego tygodnia pracy.
Wytłumaczę tak, jak tłumaczy się dzieciom w 1. klasie (bez pojęć netto, brutto, bez jakichkolwiek kosztów, ubezpieczeń oraz wydatków związanych z zatrudnieniem pracownika na rzecz państwa).
Przykład 0.
Dzieci w tym samym czasie przerobią 80% materiału pierwotnego. Przykładowo, mamy 8 klas podstawówki. 8 x 4/5 = 6,4.
Wytłumaczę tak, jak tłumaczy się dzieciom w 1. klasie (bez pojęć netto, brutto, bez jakichkolwiek kosztów, ubezpieczeń oraz wydatków związanych z zatrudnieniem pracownika na rzecz państwa).
Przykład 0.
Dzieci w tym samym czasie przerobią 80% materiału pierwotnego. Przykładowo, mamy 8 klas podstawówki. 8 x 4/5 = 6,4.
Czy popierasz 4 dniowy system pracy?
- Tak, ze zmniejszoną pensją 13.4% (36)
- Tak, z aktualną pensją 70.6% (190)
- Nie 16.0% (43)
Od jakiegoś pół roku bawię się w łączenie "Terminal Emulator" z plikami Excela przy pomocy VBA (a dokładniej instrukcji Host Access Class Library dla Visual Basica) i muszę powiedzieć, że idzie mi to znośnie, chociaż do wszystkiego musiałem się sam dopchać i uczyć z dokumentacji na stronie IBM >>KLIK POLECAM ( ͡° ͜ʖ ͡°)<<
Jednak teraz chciałbym więcej i przenieś to z pliczku Excela na jakiś serwer i odpalać jako stronę w przeglądarce. Z tego co wyczytałem, to jest opcja pisania tego w Javie bądź ASP.NET, ale znaleźć jakiekolwiek info na ten temat to już droga przez mękę, co najwyżej sama dokumentacja komend dla języka, ale nic o konfiguracji itp. Wiem, że to strzał w przestrzeń, ale może ktoś tutaj się w to bawił i wie jak z tym ruszyć? ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
Niech jeszcze będzie #naukaprogramowania
PS. Jakby ktoś był zainteresowany to mogę napisać krótki poradnik jak zacząć przygodę z łączeniem poczciwego Green Screena (a dokładniej Terminal Emulatora, jak na załączonym obrazku) z arkuszem Excela (pobieranie danych z terminala, wrzucanie danych do terminala, poruszanie się po terminalu, wyłapywanie zablokowania inputu czy odróżnianie go od system wait). Przygoda to jest niesamowita, a jaka radość gdy nagle coś na co trzeba było poświęcić godzinę robi się w 5-10 minut i wystarczy tylko wciśnięcie guziora (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Zbyt hermetyczne. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jestem zainteresowany.
Czy mógłbyś pisząc poradnik, zacząć od wstępu teoretycznego a dopiero kolejny rozdział techniczne zagadnienia?
@JanKremovski
@DarkAlchemy:
Ja też. Sam lokalnie czymś takim administruję. I dlatego wiem, że to hermetyczne. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
EDIT: Jak coś skrobniesz, to wrzuć pod #as400, może się czegoś nowego nauczę. ( ͡° ͜ʖ ͡°
Rozważ porzucenie takiego samoumniejszającego się podejścia.
Przekażesz wiedzę, którą odszukałeś i wykorzystałeś do swoich potrzeb, więc to będzie coś wartościowego.
Dla mnie to co napiszesz to będzie nowe zagadnienie, o którym z ciekawością przeczytam.
Nie wiem, ja nie jestem programistą. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja jestem od optymalizacji magazynów i procesów magazynowych + ogarnianie tego w WMS, a że nasze WMSy chodzą na AS400 to jestem lokalnym adminem.
Tzn. byłem, bo od jakiegoś czasu jestem od wdrażania nowego WMSa. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@JanKremovski: .xlam to za mało, bo w pliku mam 4 różne zakładki, każda od innego zadania, zbiera dane z kilkunastu ekranów terminala, do tego potrzeba kodu i w ogóle masakra, .xlam nie zadziała. Myślałem o pliku, który będzie po prostu uruchamiał plik z serwera, ale wtedy pojawia się problem taki, że każdy ma
@DarkAlchemy:
Mamy różnych klientów, których magazyny prowadzimy, ale AGD w Polsce chyba żadnego.