Aktywne Wpisy

Brazylijczyk1 +233
Brazylijskie ciekawostki część II
-prysznic jest na prąd
- nie można wrzucać papieru toaletowego do wc tylko do śmietnika bo się rury mogą zapchać
- poziom nierówności jest bardzo wysoki- ich bogaci nie mają problemu aby polecieć sobie samolotem do Paryża na szybkie zakupy. Podobnie dużo osób jest niedożywionych
- z racji na durne przepisy prawne nastoletni mordercy są praktycznie bezkarni. Tym samym to Oni są najbardziej brutalni i niebezpieczni
-prysznic jest na prąd
- nie można wrzucać papieru toaletowego do wc tylko do śmietnika bo się rury mogą zapchać
- poziom nierówności jest bardzo wysoki- ich bogaci nie mają problemu aby polecieć sobie samolotem do Paryża na szybkie zakupy. Podobnie dużo osób jest niedożywionych
- z racji na durne przepisy prawne nastoletni mordercy są praktycznie bezkarni. Tym samym to Oni są najbardziej brutalni i niebezpieczni
źródło: Bez tytułu
Pobierz

Od jakiegoś pół roku bawię się w łączenie "Terminal Emulator" z plikami Excela przy pomocy VBA (a dokładniej instrukcji Host Access Class Library dla Visual Basica) i muszę powiedzieć, że idzie mi to znośnie, chociaż do wszystkiego musiałem się sam dopchać i uczyć z dokumentacji na stronie IBM >>KLIK POLECAM ( ͡° ͜ʖ ͡°)<<
Jednak teraz chciałbym więcej i przenieś to z pliczku Excela na jakiś serwer i odpalać jako stronę w przeglądarce. Z tego co wyczytałem, to jest opcja pisania tego w Javie bądź ASP.NET, ale znaleźć jakiekolwiek info na ten temat to już droga przez mękę, co najwyżej sama dokumentacja komend dla języka, ale nic o konfiguracji itp. Wiem, że to strzał w przestrzeń, ale może ktoś tutaj się w to bawił i wie jak z tym ruszyć? ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
Niech jeszcze będzie #naukaprogramowania
PS. Jakby ktoś był zainteresowany to mogę napisać krótki poradnik jak zacząć przygodę z łączeniem poczciwego Green Screena (a dokładniej Terminal Emulatora, jak na załączonym obrazku) z arkuszem Excela (pobieranie danych z terminala, wrzucanie danych do terminala, poruszanie się po terminalu, wyłapywanie zablokowania inputu czy odróżnianie go od system wait). Przygoda to jest niesamowita, a jaka radość gdy nagle coś na co trzeba było poświęcić godzinę robi się w 5-10 minut i wystarczy tylko wciśnięcie guziora (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
źródło: comment_Fl8Y4osumxacIyABb5DVFixRdUpVBTNs.jpg
Pobierz@JanKremovski: https://www.ibm.com/support/knowledgecenter/en/ssw_ibm_i_72/rzahg/ic-homepage.htm sam jesteś z epoki kamienia łupanego. System nadal jest rozwijany.
@Lubie_Budyn: sam jesteś antyczny. ᕦ(òóˇ)ᕤ
Devuję Systemi / i5 /AS400. Możecie mnie dotknąć. (⌐ ͡■ ͜
Makra VBA odpalisz sobie na pikomie - ale po co? Nie lepiej Ci będzie wrzucić xls-y na ASa do IFSa i tam na nich pracować juz np. Javą albo PHP? Jest taka fajna klasa do obsługi plików xls/xlsx - PHPExcel. Chyba nawet nadal rozwijana.
Nie łatwiej, bo albo się nie znam, albo makra są jedyną opcją zarządzania tym bez potrzeby wciągania w to ludzi odpowiedzialnych za AS, którzy sobie siedzą ponad 1000 km dalej i czekają na emeryturę ;) A jak się nie znam to chętnie się poznam i poczytam jakieś informacje o tym jak masz (。◕‿
Jutro się może dokopię do czegoś, będę się starał pamiętać, ale jakby co przypomnij się ok. 9-10 :)
A co do rekompensaty to pogadamy dopiero jak mi się uda pomóc (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)