Wpis z mikrobloga

mam pewien problem i może ktoś pomoże by żaden z wykładowców na #studbaza nie chce mi pomoc i pomyślałem ze może tu będzie jakiś mózg. Mianowicie mój wykładowca chce żebym napisał regulator pi w #matlab a dokładnie symulink przy użyciu całki liczonej metodą prostokątów a nie bloczkiem integrator ktoś coś?

#politechnikalodzka #automatyka #robotyka #polibuda #nauka może ktoś z #informatyka
Abriam - mam pewien problem i może ktoś pomoże by żaden z wykładowców na #studbaza ni...

źródło: comment_QpgKyVsO3KXnRNoq6wTQ5kdtRbsWQsvu.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Abriam: Eh, mam nadzieję, że przejdzie ta nowelizacja ustawy i pisać w Matlabie będzie można tylko z licencją.

Jest sobie taki sympatyczny bloczek o nazwie pamięć (ang. memory)
https://www.mathworks.com/help/simulink/slref/memory.html

Dzięki niemu z iteracji na iterację będziesz miał zapamiętaną poprzednią wartość na całce a jeśli całkowanie jest ze zmiennym krokiem to kolejny umożliwi także na przechowanie poprzedniej chwili symulacji.
  • Odpowiedz
@Abriam: Całkowanie metodą prostokątów podobno można rozwiązać jeszcze przez zmierzenie okresu każdego z prostokątów i pomnożenie go przez jego wartość sygnału. Suma tych prostokątów to całka.
@adgebworthy: Wiesz może jak zaprojektować regulator PD metodą różnicy wstecznej? (pytanie od tego samego wykładowcy PŁ ( ͡° ͜ʖ ͡°))
  • Odpowiedz
@Abriam a to nie mozesz cumplu wyłuskać czasu próbkowania do zmiennej i przemnażać przez uchyb i sumować z poprzednimi? Jako matematyczne wyrażenie PIDa?
  • Odpowiedz
@dudusbug: > Eh, mam nadzieję, że przejdzie ta nowelizacja ustawy i pisać w Matlabie będzie można tylko z licencją.

Jeśli nie potrafisz przeczytać to służę pomocą. Zgłaszany błąd oznacza, że zamiast symulacji ciągłej, powinieneś posłużyć się dyskretną o stałym kroku próbkowania. Możesz sobie to zmienić w ustawieniach solveru.
  • Odpowiedz