@pawel86: udar mechaniczny=lipa. Chyba że do suporeksu, jak masz zamiar wiercić tym w betonie to zapomnij, no dobra, coś tam przewiercisz małą średnicą ale się n-------z przy okazji. Na alle byle jaka młotowiertarka za stówke więcej starczy Ci do domowych robót do końca życia.
@pawel86: tak, ale bez udaru :) To, że jest tam udar mechaniczny wcale nie czyni jej gorszej, po prostu używa się jej do czego innego, np. dziury w płytkach wychodzą dużo ładniejsze bo nie tłucze tak mocno jak pneumatyczne, co prawda dłużej się wierci ale czasami estetyka ważniejsza od czasu. Parkside do domu w zupełności wystarczy.
@barbapapa "dziur w płytkach" nie robi się z udarem. Są wiertła do szkła, które się idealnie sprawdzają do wiercenia w płytkach. Nie mówię tu o gresie bo z tym jest zawsze problem.
@barbapapa no w gresie tym bardziej się z udarem nie wierci o.O są specjalne "otwornice" diamentowe chłodzone woda którymi wierci się na bardzo wolnych obrotach. W zwykłej płytce jak przejdzie się przez szkliwie to możnaby z udarem dalej wiercić ale jeżeli płytka od spodu cała wypełniona jest klejem. Do płytek wszelkiej maści podchodzi się bez udaru. Po przejściu przez płytkę dopiero się włącza udar
@TakiGupiZeSzok: nie ucz ojca dzieci robić, zwykłymi wiertłami metabo do betonu wywierciłem dziesiątki otworów w gresie na udarze bez najmniejszego odprysku.
@barbapapa na udarze? Pozdrowienia w takim razie :) 13 lat w tym robię ;) takich cudów na oczy nie widziałem żeby w jakiejkolwiek płytce z udarem wiercić ;)
@barbapapa nie przekonasz mnie, że dobry fachowiec nie wyłączy udaru podchodząc do gresu za 300zl za m^2. Takich rzeczy się nie robi z udarem. Nikt normalny nie będzie ryzykował swojej lub czyjejś pracy plus płytek inwestora. Raczej taki "Kaziu" podejdzie "panie będzie pan zadowolony". Osobiście jakbym zobaczył, że Majster wiercąc w moich płytkach nie wyłącza udaru, podziękowałbym za współpracę z obawy przed uszkodzeniami. To brak wyobraźni i lekkomyślność. Nie wierci się
#lidl #majsterkowanie #narzedzia #warsztat #wiertarka