Aktywne Wpisy
heksengerg +200
PeterWeiss +648
#ciekawostki #medycyna #neurobiologia #silownia
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
Ćwiczysz mięśnie, budujesz... neurony: nowe odkrycie z MIT
Naukowcy z MIT właśnie odkryli coś fascynującego - nasze mięśnie podczas ćwiczeń wydzielają specjalne substancje (miokiny), które sprawiają, że neurony rosną czterokrotnie szybciej niż zwykle. Co ciekawe, samo fizyczne rozciąganie i ściskanie neuronów przynosi podobne rezultaty. To naprawdę interesujące odkrycie, szczególnie że nikt wcześniej nie zwrócił uwagi na mechaniczny aspekt tego procesu.
W
Poza tym zobacz jak system płatności rozwijał się na przestrzeni wieków. Dla mnie naturalnym jest, że kończy się jakaś era i nadchodzi nowa, być może jesteśmy na skraju wyczerpania systemu fiducjarnego a czeka nas początek pieniądza deflacyjnego, zdecentralizowanego? Kiedyś pewnie nikt nie wierzył, że
Wiec jak popatrzymy na to z wiekszej perspektywy, to moze i dosc ze dochodzimy do pewnego limitu, tylko nie dzieje sie to z dnia na dzien, ale bedzie sie zmieniac w dlugim terminie.
Obawiam sie ze za naszego zycia jeszcze zobaczymy 'ewolucje' finansowe, czy beda dobre, to juz ocenia nasze dzieci/wnuki. Co mozemy zrobic to nauczyc nasze dzieci jak
W przypadku 'krachu' zloto sie tak nie przyda, ale zaszkodzic nie zaszkodzi, w przypadku wojny mamy rzecz oczywista co daje zloto.
Oczywiscie mowimy o zakupie fizycznego zlota ktore
@Khaine: Biją na alarm, bo za nimi stoi bank centralny, któremu inflacja jest na rękę. Dlatego lepiej jest ufać logice, a nie ekonomistom, a w tym wypadku twój argument jest kompletnie nielogiczny.
@ImmortalShox: Co. Mój argument jest perfekcyjnie logiczny. To wy wymyślacie jakieś tełorie o dobroci deflacji i owijając się folią podważacie podstawowe zasady światowej ekonomii. Zastanów się sam, inwestowałbyś jakby samo trzymanie kasy było lokatą 20% w skali roku? Po
@ImmortalShox: Tak i nie. Zwiększa się wydajność per wat, natomiast zwykle zużycie zostaje w tych samych okolicach. Po prostu to co mniej zeżre na prądzie przerabia się na OC czipu aby był szybszy.
@Khaine: Zarabiasz na inwestycjach, a siła nabywcza twoich zainwestowanych środków rośnie, więc nadal zarabiasz, ryzyko jest takie same zarówno w przypadku deflacji jak i inflacji.
@ImmortalShox: Zarabiasz na inwestycjach nie robiąc inwestycji, bo sam fakt posiadania pieniędzy jest inwestycją. Więc nie inwestujesz nawet, bo nie masz po co. Tam masz cały artykuł o tym czemu deflacja jest zła, bo hamowanie inwestycji to tylko jeden z problemów. Ja już nie mam wam
Innym sposobem inwestycji posrednio dajacym mi wynik finansowy jest ksztalcenie sie, ale to tez wymaga mojej fizycznej obecnosci w szkole/uczelni czy nawet na kursie.
Polozenie 100zl (banknotu), na stole czy wlozenie go do
@Khaine: Przejrzałem na szybko ten artykuł, i jest kompletną bzdurą i niedoinformowaniem autora.
@skiter: Czy kiedykolwiek o tym wspomniałem? Nie.
@ImmortalShox: Czy autorzy tego artykulu: https://www.fxmag.pl/artykul/deflacja-dlaczego-taniej-znaczy-gorzej - tez maja zerowa wiedze na temat ekonomi?
Podam fragmencik:
"Jak zatem można zauważyć, wystarczy zmienić perspektywę w patrzeniu na deflację z „tu i teraz” na „co będzie dalej?”, by zauważyć, że deflacja w głębszym sensie może mieć katastrofalne skutki chociażby
@skiter: Ale wytłumacz, dlaczego popyt miałby spadać?
@ImmortalShox: Jak tak robisz wiedząc, że cena będzie stosunkowo szybko spadać, to nie zajmuj się lepiej inwestowaniem, bo chyba tylko inwestując w kryptowalutowe bańki nie przepieprzysz całego majątku (gorzej jak bańka pęknie). Rozumiem, że BTC też kupujesz w górce wtedy kiedy ich potrzebujesz a nie w dołkach? Jak jeszcze będziecie k----ć logikę żeby wyszło na wasze?
@ImmortalShox: Bo każdy czeka z zakupem aż cena przestanie spadać. To jest tak brutalnie logiczne, że nawet nie wiem czego tu można nie rozumieć.