Wpis z mikrobloga

Mieszkam w innym kraju i zawsze chwalę Polskę i Polaków. Nawet jeśli trochę naciągam rzeczywistość, to robię to w dobrej wierze.

Potem jednak wchodzę na wykop i widzę wpis, który ma grubo ponad 3 tysiące plusów, a jego autor @mehmed zbiera pochwały niczym bohater narodowy.

O czym jest ten wpis?

O tym, że miał okazję coś ukraść, a nie ukradł. Tym chwalą się w Polsce ludzie i jeszcze podkreślają, że #truestory

Kur*a mać. Ręce opadają...

To niby co? Że niby normalnie to inni ludzie w Polsce kradną jak tylko mają okazję, a to co ich powstrzymuje, to brak okazji? No proszę Was, bez przesady...

#polska #gorzkiezale #emigracja #oswiadczenie #logikaniebieskichpaskow
  • 30
@reganam: W mojej dawnej #pracbaza udostępnialiśmy toaletę dla klientów. Do pewnego czasu składowaliśmy tam zapas papieru toaletowego, odświeżacza, mydła itp. Dopiero później nauczyliśmy się trzymać to wszystko pod kluczem, wcześniej myśleliśmy, że kto normalny połakomiłby się na nie najdroższą rolkę papieru?
Ginęło regularnie i to w takim stopniu, że zapasy miesięczne kończyły się w tydzień.
Dodam, że nasi klienci to normalne rodziny z dziećmi.
Mieszkam w innym kraju i zawsze chwalę Polskę i Polaków. Nawet jeśli trochę naciągam rzeczywistość, to robię to w dobrej wierze.

@reganam: I bardzo dobrze, większość ludzi zachwala swoje kraje. Pod tym względem, z mojego doświadczenia Polacy są na szarym końcu i narzekamy na rzeczy które u nas są na całkiem niezłym poziomie. W wielu miejscach (np. w Dubaju) mozna isc do wiezienia ze publiczne złe mówienie o kraju. Jest to
@reganam u mnie w pracy "ratownicy" kradną z karetek pulsoksymetry, słuchawki, ciśnieniomierze a niekiedy reduktory z butli ... bywa, że leki też.
Teraz tak: w Warszawie fala ratowników wypełniła luki w zatrudnieniu z tym, że są to osoby z okolic Siedlec, Lublina, Białegostoku z obszarów biedy i to można tłumaczyć kradzieżami sprzętu choć druga strona polega na umyślnym spowodowaniu zagrożenia w kontynuacji terapii poszkodowanego. Niestety tym ludziom trudno jest wyjaśnić podstawowe problemy
@reganam ja #!$%@?. Poczytaj trochę o psychologii. Swoim postem właśnie plujesz jadem na wszelkie pozytywne zachowanie. Dla mnie takie właśnie normalne zachowania powinno się promować, żeby ludzie nie mieli #!$%@? obrazu rzeczywistości w postaci "wszyscy kradną". Może dzięki temu choć jedna osoba kiedyś, w podobnej sytuacji, zamiast #!$%@? hajs, to go odda. Ale nie, bo #!$%@? to "powinno być normalne". XD
@reganam: Człowieku, po prostu opisałem pewną sytuację, która mi się przytrafiła. A że z jakiegoś dziwnego powodu ludzie zaczęli to plusować jak zwariowani, to nie moja wina.
Jak widać w komentarzach jest to całkiem normalne zachowanie i mnóstwo ludzi zachowuje się podobnie.

Według mnie Polska niczym się nie różni od takiej Holandii, gdzie mieszkałem 2 lata, USA, gdzie spędzam ostatnio dużo czasu, czy każdego innego kraju, w którym bywam, w tej
@Silvervend:
Właśnie z psychologii wynika, że robienie z absolutnie normalnego zachowania czegoś wyjątkowego sugeruje, że ludzie kradną. Czy piszesz o tym, że nie wepchnąłeś kogoś pod pociąg pomimo, że stał przed tobą?
@mehmed: ok, jasne, chodzi mi właśnie o skalę plusowania. ja też codziennie mogę coś ukraść i tego nie robię. Nie zdawałem sobie sprawy, że ludzie robią z tego wielkie rzeczy. I dla mnie to jednak dziwne pisać o tym.
@reganam: A nie uważasz, że właśnie dobrze wyszło? Kilka tysięcy plusów, setki komentarzy z różnymi historiami, gdzie ludzie po prostu okazali się... no ludźmi. To pokazuje, że w Polsce jednak większość ludzi jest normalna i wcale moje zachowanie nie jest czymś wyjątkowym (bo nigdy też tak nie myślałem). Może to pozwoli niektórym przekonać się, że Polska to jednak normalny kraj. A to, co wszystkim próbują wcisnąć zakompleksieni ludzie, to nieprawda.
@mehmed: no właśnie uważam, że Polska już dawno jest krajem pierwszego świata i trochę nie wypada nam się cieszyć rzeczami, które sa nieoczuwiste w krajach 3 świata.

@reganam: No i tu się zgadzamy. Aczkolwiek najwidoczniej w Polsce nadal trzeba się nawzajem przekonywać, że jednak jest dobrze, bo nie wszyscy to widzą.

Gdzieś mam te wszystkie plusy. Dla mnie liczy się tylko moje zdanie o mnie, no i może moich bliskich.
Ale czy nie uważasz, że takie zachowanie, to coś na tyle normalnego, że nie powinno się z tym obnosić?

@reganam: Myślę, że zawsze powinniśmy chwalić poprawne zachowania.

Widzisz problemem polskiej kultury jest to, że u nas standardem jest bycie "nijakim". Dopiero jak się wychylisz w którąś ze stron to dostaniesz pochwałę lub naganę.

Osobiście uważam, że powinno być inaczej. Za każde poprawne zachowanie, obywatelską postawę, zachowanie które może być przykładem dla
@reganam co, zabolała dupka, bo wiesz, że taki człowiek jak Ty może wyjść z kraju biedy i złodziejstwa ale bieda i złodziejstwo nie wyjdzie z człowieka ( ͡ ͜ʖ ͡)
@Namarin: Już nie przesadzajmy z tym... wcale uczciwość na takim poziomie nie jest aż tak normalna, bo to "lata" jednak wychowania. Co innego ukraść, co innego wykorzystać pomyłkę - niby sprawa podobna, ale moralnie znacznie rozróżniona w społeczeństwie.