Aktywne Wpisy
katienca +113
Od niedawna jestem inspektorem ds. Zwierząt w jednym ze stowarzyszeń. Tylko w przeciągu tygodnia mieliśmy 22 zgłoszenia. Wszystkie psy na lancuchu, wszystkie zaniedbane, chude, chore, w rozlatujacych się budach, bez wody, jedzenia i po prostu zwykłej opieki. Właściciele totalnie niereformowalni, słyszymy „TO INO JEST PIES”. Zawsze ta sama spiewka, ze nie mam pieniędzy, ze pies przecież stary, ze przeciez niczego mu nie brakuje, że w takim razie wezcie se go i się
Potem jednak wchodzę na wykop i widzę wpis, który ma grubo ponad 3 tysiące plusów, a jego autor @mehmed zbiera pochwały niczym bohater narodowy.
O czym jest ten wpis?
O tym, że miał okazję coś ukraść, a nie ukradł. Tym chwalą się w Polsce ludzie i jeszcze podkreślają, że #truestory
Kur*a mać. Ręce opadają...
To niby co? Że niby normalnie to inni ludzie w Polsce kradną jak tylko mają okazję, a to co ich powstrzymuje, to brak okazji? No proszę Was, bez przesady...
#polska #gorzkiezale #emigracja #oswiadczenie #logikaniebieskichpaskow
Ginęło regularnie i to w takim stopniu, że zapasy miesięczne kończyły się w tydzień.
Dodam, że nasi klienci to normalne rodziny z dziećmi.
Wykop jednak to nie normalne miejsce, tu wszyscy, wszystkim się chwalą, mekka dla atencjuszy i atencjuszek :)
@reganam: I bardzo dobrze, większość ludzi zachwala swoje kraje. Pod tym względem, z mojego doświadczenia Polacy są na szarym końcu i narzekamy na rzeczy które u nas są na całkiem niezłym poziomie. W wielu miejscach (np. w Dubaju) mozna isc do wiezienia ze publiczne złe mówienie o kraju. Jest to
Teraz tak: w Warszawie fala ratowników wypełniła luki w zatrudnieniu z tym, że są to osoby z okolic Siedlec, Lublina, Białegostoku z obszarów biedy i to można tłumaczyć kradzieżami sprzętu choć druga strona polega na umyślnym spowodowaniu zagrożenia w kontynuacji terapii poszkodowanego. Niestety tym ludziom trudno jest wyjaśnić podstawowe problemy
Ale czy nie uważasz, że takie zachowanie, to coś na tyle normalnego, że nie powinno się z tym obnosić? To tsk jakbym zrobił wpis, że mogłem kogoś zgwałcić, a tego nie zrobiłem.
Jak widać w komentarzach jest to całkiem normalne zachowanie i mnóstwo ludzi zachowuje się podobnie.
Według mnie Polska niczym się nie różni od takiej Holandii, gdzie mieszkałem 2 lata, USA, gdzie spędzam ostatnio dużo czasu, czy każdego innego kraju, w którym bywam, w tej
Właśnie z psychologii wynika, że robienie z absolutnie normalnego zachowania czegoś wyjątkowego sugeruje, że ludzie kradną. Czy piszesz o tym, że nie wepchnąłeś kogoś pod pociąg pomimo, że stał przed tobą?
@reganam: No i tu się zgadzamy. Aczkolwiek najwidoczniej w Polsce nadal trzeba się nawzajem przekonywać, że jednak jest dobrze, bo nie wszyscy to widzą.
Gdzieś mam te wszystkie plusy. Dla mnie liczy się tylko moje zdanie o mnie, no i może moich bliskich.
@reganam: Myślę, że zawsze powinniśmy chwalić poprawne zachowania.
Widzisz problemem polskiej kultury jest to, że u nas standardem jest bycie "nijakim". Dopiero jak się wychylisz w którąś ze stron to dostaniesz pochwałę lub naganę.
Osobiście uważam, że powinno być inaczej. Za każde poprawne zachowanie, obywatelską postawę, zachowanie które może być przykładem dla