Wpis z mikrobloga

Po to jest data aby jej przestrzegać, dodatkowo mogę dodać że jedynie produkty suche jak np. Sucharki po terminie są dobre, ale takie coś raczej nie.

Śmigaj do sklepu po nowy, nie truj się :)
  • Odpowiedz
@v1lk: ale warto pamietac, ze sa one zawyzone.
1 dzien to nie tragedia, gdyby tydzien-dwa przy takim produkcie, to owszem.
Ale tak naprawde kilka godzin roznicy nie robi jednak...
  • Odpowiedz
było mokre

@kkpol: serio?
A otwierales kiedys juz twarog? Przeciez zawsze to jest wilgotne praktycznie.. ;>
Z kwasnym to juz zalezy od tego, jaki konkretnie kupiles.
Ale jesli mialbys sie stresowac, to nie ma co sie meczyc :)
  • Odpowiedz
Z datami przydatności w Polsce to w ogóle smieszna sprawa, bo np. Piwa craftowe w Polsce mocniejsze które często ludzie jak wina leżakują, mają krótkie daty przydatności np. poltora roku przez głupie ustawy i zasady mimo, że i po 10 latach jeżeli nie było wczesniej zepsute i źle przechowywane będzie dobrze, a potem zagraniczne piwa mają po 30 lat date przydatności.
  • Odpowiedz
@agaja roznie bywa, zanim towar trafi z od producenta trochę minie a ja oni go przechowują nie wie nikt. To że ja np dbam o to co mam w lodówce nie znaczy że producent myśli tak samo :) bywa i tak że przed datą na opakowaniu towar jest zepsuty. :)

Ja też np na zakupach wygrzebuje towar z tyłu pułki. Bo tam są często wyłożone z datą późniejszą niż te z
  • Odpowiedz
Ja też np na zakupach wygrzebuje towar z tyłu pułki. Bo tam są często wyłożone z datą późniejszą niż te z przodu :)

odpowiedz

a to wiadoma sprawa :)
I wiadomo,ze lepiej dat pilnowac, ale tez przy czesci produktow nie ma co dramatyzowac i warto do tematu podejsc rozsadnie :)
  • Odpowiedz
@v1lk: Człowieku, żaden producent nie pozwoliłby sobie, żeby produkt psuł się akurat dzień po dacie wazności xD Bo równie dobrze mógłby się zepsuć dzień przed i wtedy miałby nieprzyjemności. Dowiedz się czym jest data ważności, kto ją nadaje i na jakiej podstawie, bo tacy zestresowani ludzie, co w----------ą jedzenie dzień po dacie ważności bardzo mnie bawią xD
  • Odpowiedz
@NPrBaz dla mnie to ty możesz jeść nawet rok po terminie, a jak ci mało będę wysyłał ci moje przeterminowane produkty co?
Mnie bawią takie cwaniaki które uważają że nic im nie będzie, ale salmonella to nie zabawa a sraczka z krwią obudziła by twoja inteligencję.

Poza tym, już wolę coś kupić raz jeszcze niż żreć po dacie jak pies. :)
  • Odpowiedz