Wpis z mikrobloga

Lekarz - najstarszy zawód świata, śmiertelnie niezbędny dla każdego z nas.
7 lat studiów i ostrego wkuwania zeby się dostać na stanowisko
Pensje bardzo niskie

Informatyk - zawód znany od ledwo 50 lat, każdy człowiek na tej planecie może się bez niego obejść, kazdy idiota z nadmiarem czasu może się go nauczyć
Pensje bardzo wysokie

Śmiechem żartem ale taka jest prawda. Osobiście uważam, że powinniśmy uciąć pensje jakimś programistom którzy sporo zarabiają na rzecz służby zdrowia.

#medycyna #protest #oswiadczenie #przemyslenia #informatyka #programowanie
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@korporacion: pensji programistom nie placi panstwo ;) (sorry za polskie znaki, ale na liveCD), takze wedlug mnie slaby bait ;) Powiedz to samo o pilkarzach, celebrytach. Im tez nie placi panstwo. Po prostu sa ludzie, ktorzy sa chetni zaplacic wysokie pensje. Dlaczego? Bo takich Lewandowskich, czy programistow, nie ma duzo jak psow. W prywatnej medycynie placa bardzo duzo, bo cenia sobie pracownika. Dwa, programowania nie moze sie nauczyc kazdy idiota,
  • Odpowiedz
@korporacion: chyba nie wiesz co mówisz ( ͡° ͜ʖ ͡°)- zapraszam na studia na informatykę na politechnikę, oprócz tego oranie po godzinach javy, linuxa, php, serwerów, nawet dzisiaj jest piątek i kodzę, więc nie p-----l, a nie zarabiam wcale dużo, poza tym kto Ci broni zostać programistą 15k
  • Odpowiedz
@WektorWlasny: no dobra, to nie chodzi o to, poza uczelnią trzeba się dokształcać dodatkowo, kosztem prywatnego czasu, wiesz o której poszedłem spać tej nocy? o ~3, coś takiego, ale nie narzekam, bo ja lubię informatykę, nie wybrałem jej ze względu na kasę, i tak też myślę że nie powinno się na zawód patrzeć przez pryzmat kasy, uwierz mi, że jak będziesz dobrym lekarzem to też kaska sama zacznie spływać

• Odpowiedz
@korporacion: i co z tego? Zapytam sie po raz kolejny, jak chcesz uciac pensje programista? To sektor prywatny, jesli nalozysz specjalny podatek od bycia programista, wszyscy programisci s-------a nastepnego dnia kilkaset metrow od granicy, do Czech, Estonii, bo w porownaniu do lekarza, nie wiaze nas geografia czy nawet pora dnia. Mozemy pracowac jednego dnia "w USA", drugiego dnia "w Izraelu"... jesli caly swiat nalozy podatek od bycia programista (taka fantazja),
  • Odpowiedz
@korporacion:

praca programisty wymaga nieszablonowego myślenia i rozwiązywania nowych problemów
praca lekarza wymaga korzystania z wyuczonych informacji i jest pracą odtwórczą. Nie ma wiekszych wymagań prócz dobrej pamięci, tak jak praca na kasie.

Tego nie zaprzeczysz :)
  • Odpowiedz
@grubasnasilowni koniec końców AI zostanie stworzone przez właśnie programistów i zostaną tylko specjaliści od AI lekarz czy nawet sędzia będzie zastąpiony przez AI i dopiero będzie ból d--y xD co do lekarzy poczytaj o projekcie watson IBM jest też projekt z adwokatem tak samo słabi programiści zostaną zastąpieni przez AI

W tym co czeka nas za 20 lat możliwe że rzeczywiście ludzie z it będą rządzić światem
  • Odpowiedz
Śmiechem żartem ale taka jest prawda. Osobiście uważam, że powinniśmy uciąć pensje jakimś programistom którzy sporo zarabiają na rzecz służby zdrowia.

@korporacion: Iks de. No ciekawe kto ma im uciąć XD Poczytaj sobie co to są sektor prywatny gospodarki i sektor publiczny XD I ogólnie ten wpis to #rakcontent i #bekazpodludzi
  • Odpowiedz
@korporacion: setka lekarzy jest w stanie wyleczyć ograniczona ilość osób. Stu osobowa Firma it jest w stanie wytworzyć nieograniczona ilość pieniędzy zarabiając na jednym i tym samym produkcie/usłudze, bo działa efekt skali
  • Odpowiedz