Czy wiecie że w Niemczech znajduję się wyspa Neuwerk na Morzu Północnym do której można dojść na piechotę? Do wyspy można dojść w czasie odpływu z miejscowości Cuxhaven brodząc po kostki w błocie lub dojechać bryczką. Prawie 10 km drogę wyznaczają wbite w grunt pale. Na wypadek gdyby kogoś zaskoczył przypływ, wybudowano specjalne wieże ratunkowe.
@9_pasazer_nostromo: Tam na wiele wysp można dojść na piechotę w trakcie odpływu, tylko nie wszędzie jest taka infrastruktura jak wyznaczona droga i wieże ratunkowe, więc trzeba chodzić z przewodnikami, którzy bardzo dobrze znają trasę, dzięki czemu nie pobłądzisz i nie zaskoczy Cię przypływ.
@agablazej: Klatki z XVI w. znajdujące się na wieży katedry w Münster, w których przetrzymywano anabaptystów, którzy w latach 30-stych XVI w. przejęli władzę nad miastem, a później zostali pokonani i straceni przez wojska biskupie.
@tigletpilesarus Munster, taka mała wiocha, zadupie wręcz. Byłem tam w wakacje na dwa dni. Szukałem o tej miejscowości coś ciekawego w necie ale nic nie znalazłem a teraz już chyba trzeci raz widzę jakąś ciekawostkę o tym mieście. A tak to miasto niepozorne dziura zabita dechami.
@Varien: A byłeś w Münster, jednym z większych miast Westfalii, z pokaźną liczbą zabytków, zoo itp. etc., czy w Munster, miasteczku w Dolnej Saksonii, które straciło na znaczeniu już w XVII w.? Wiele osób myli te miejscowości, ze wzgl. podobny zapis.
link do mapy
#niemcy #ciekawostki #geografia #turystyka
A tak to miasto niepozorne dziura zabita dechami.
300k mieszkańców. Jesteś pewien, że mówisz o tym samym mieście? :)