Wpis z mikrobloga

@rzep: Ustawienie się na granicach wyraźnie sugeruje, że muzułmanie nie są mile widziani po drugiej stronie tej granicy. Dziwne, że muszę to tłumaczyć
  • Odpowiedz
  • 1
@Dziki_Bigos: Oczywiście, że generalizuje, nie chce mi się szukać i śledzić konkretnych użytkowników. Dlatego też nie wytykam nikogo konkretnego palcem tylko ogólnie „wykopki”.

Możesz sobie jednak łatwo porównać z jaką krytyką spotkała się na wykopie akcja z kredkami, a z jaką akcja z różańcem.

Ta pierwsza jest powszechnie wyśmiewana m. Ta druga jest broniona.
  • Odpowiedz
@rzep: Akcja z kredkami to słaba akcja, rysowanie jak dzieci. Akcja z różańcami to POTĘŻNE rozstawienie się na granicach, oznajmienie że na tym terenie panuje katolicyzm i muzułmanie mają tu nie wchodzić.

Myślę, że to ta subtelna różnica, która jest przyczyną różnego stosunku do tych 2 akcji.
  • Odpowiedz
@rzep:

1. Te teksty pisane kredą nawołują do dalszej tolerancji.
2. Ta modlitwa nawołuje do tego, żeby źli ludzie nie przekraczali granicy.
  • Odpowiedz
  • 8
@okrim: Tak, bo ISIS się przestraszy modlących się ludzi. Bądź poważny.

Rysowanie nie miało nikogo przestraszyć - miało właśnie pokazać coś kompletnie odwrotnego. Że ludzie nie dadzą się zastraszyć terrorystom.

To są akcje na morale i niczym się pod tym względem nie różnią. Sugerowanie, że jedna jest „logiczniejsza” od drugiej pokazuje skrajną nieobiektywność i hipokryzję.
  • Odpowiedz
  • 7
@mopo: No i? Argumentem wykopków było to, że Francuzi bawią się w takie gesty zamiast podjąć jakieś konkretne działania.

Powyżej nawet przytoczyłem słowa Błaszczaka, które też były tu popierane.

Teraz gdy Polacy bawią się w gesty to nagle takie akcje są ok xD
  • Odpowiedz
To są akcje na morale i niczym się pod tym względem nie różnią. Sugerowanie, że jedna jest „logiczniejsza” od drugiej pokazuje skrajną nieobiektywność i hipokryzję.

@rzep: Jedna akcja buduje morale proimigranckie, inna anty, która bardziej prowadzi do bezpieczeństwa? Hmmm. Zresztą modlitwa działa rzeczywiście, a nie żadne morale jak pisanie, ale ten argument zachowam dla wierzących, dla ciebie jest pierwszy.
  • Odpowiedz
  • 9
@mopo: Żadna. Do bezpieczeństwa prowadzą działania rządu i służb. Przypomnij mi ile jednostek Wojska Polskiego jest zaangażowane w walkę z ISIS?

A że modlitwa działa? Potrzebne badania.
  • Odpowiedz
Do bezpieczeństwa prowadzą działania rządu i służb.

@rzep: A tu nie prawda. Chyba nie powiesz, ze brytyjskie czy francuskie służby działają gorzej niż polskie?

Przypomnij mi ile jednostek Wojska Polskiego jest zaangażowane w walkę z ISIS?

0, i bardzo dobrze. Nie mieszamy się w konflikty wewnętrzne, nie wpuszczamy wkurzonych na nas ludzi by się mścili.
  • Odpowiedz
@rzep:

Rysowanie nie miało nikogo przestraszyć - miało właśnie pokazać coś kompletnie odwrotnego. Że ludzie nie dadzą się zastraszyć terrorystom.

Sam bym nigdy tego nie odczytał, pokazuje to jaka słaba była ta forma
  • Odpowiedz
  • 1
@mopo: „Nie mieszamy się w konflikty” xD

Tak, pozwólmy radykalnym islamistom zawładnąć tamtymi terenami. Anglia i Francja też nie chciały się „mieszać w konflikty” w 39. Dobrze przynajmniej, że USA chciało.
  • Odpowiedz
  • 4
@okrim: Co z tego, że ty tak tego nie odczytałeś? Taki był przekaz i tak o tym mówili sami rysujący.

Twoja próba udowodnienia, że kółko modlitewne jest lepsze od malowania kredkami jest naprawdę wyborna.
  • Odpowiedz