Wpis z mikrobloga

@Slonx: Masz jakieś fajne badanie a propos tego nacisku kulturowego? Bo ja głównie podpierałam się na tym, że dzieci do 6 roku życia jako odzwierciedlenie cech "ambitne, odważne" wskazują swoją płeć, po 6 roku życia już tylko męską. A chciałabym coś więcej mieć w razie czego.
  • Odpowiedz
@Slonx: Okej, to postaram się jaśniej. Badanie nt tego w jaki sposób kultura oddziałuje na preferencje dzieci i dalej dorosłych. W kontekście tego podziału na rzeczy męskie i damskie (jak gazety: motoryzacja, majsterkowanie czy gotowanie i moda).
  • Odpowiedz
Większość znanej historii Afryki polega na tym że przyjechali biali i zaczynali holokaust więc raczej trudno o grę w tamtych realiach bo tutaj znowu marketing - dzieci i młodzież jej pewnie nie kupi. A gier po prostu o czarnych jest cała masa i się sprzedają dobrze

@KochanekAdmina: Przecież afryka ma tyle mitów i legend że mogłoby powstać o tym naprawdę wiele gier a już nawet nie wspominam o historii która
  • Odpowiedz
Większość znanej historii Afryki polega na tym że przyjechali biali i zaczynali holokaust więc

@KochanekAdmina: Hehehe... nieźle ci ktoś czerep wyprał. A czemu biali nie przyjeżdżali i nie powstrzymywali holocaustu? Ty w ogóle wiesz cokolwiek o historii Afryki? Zacznij od początku:

Mfecane (Zulu pronunciation: [m̩fɛˈkǀaːne],[note 1] crushing), also known by the Sesotho name Difaqane (scattering, forced dispersal or forced migration[1]) or Lifaqane, was a period of widespread chaos and warfare among
  • Odpowiedz
@a94e345cd1084e88ab6e20h41571718a: Akurat o historii Afryki wiem więcej niż ty i nie muszę się posiłkować anglojęzycznymi artykułami. Przytaczasz Zulusów których państwowość została brutalnie zniszczona jeszcze zanim się dobrze rozwinęła przez Anglików jak zresztą każda próba stworzenia państwa przez czarnych. Skromne podboje Zulusów to nadal nic w porównaniu z tym co zrobili Belgowie w Afryce czy po prostu w porównaniu z historią Europy która się mordowała się na o wiele większą skale
  • Odpowiedz
Skromne podboje Zulusów to nadal nic w porównaniu z tym co zrobili Belgowie w Afryce czy po prostu w porównaniu z historią Europy która się mordowała się na o wiele większą skale niż czarni.

@KochanekAdmina: Ale co to ma się do twierdzenia że znana historia afryki to tylko kolonizacja XD ? Na temat Afryki można zrobić naprawdę wiele ciekawych gier i tutaj nie ma co się kłócić. A co do
  • Odpowiedz
historia nie ma nic wspólnego z Holokaustem

@KochanekAdmina: A gdzie ja tak napisałem bo na razie to wkładasz mi w usta jakieś twoje urojenia xD Mówię jedynie że wbrew pozorom przed tym XIX wiekiem Afryka też istniała i były tam spore imperia jak np Etiopia, kolejnym ciekawym tematem byłby najazd muzułmanów na Afrykę.
  • Odpowiedz