Wpis z mikrobloga

Hej Mirko spekulanci z #kryptowaluty ( ͡° ͜ʖ ͡°)
tl;dl

2 dni temu zacząłem zabawę z #bitcoin #bcc i #lsk na #bitbay. Wpłaciłem sobie 150zł, kupiłem trochę BCC i LSK by zobaczyć jak to działa. Jak widać na screenie z 90zł zrobiło mi się 145zł ( ͜͡ʖ ͡€) (w sumie to nie rozumiem tego nagłego wzrostu BCC¯\_(ツ)_/¯), za podstawę i zysk kupiłem LSK i znów BCC po spadku. Dziś chciałem sprzedać BCC i kupić docelowo BTC/LSK, które będę odkładał do portfela. W każdym miesiącu chciałem przeznaczyć 300zł na takie kupno/sprzedaż na BitBay, by w przyszłym roku za to zrobić kurs na moto ʕʔ .

Dochodząc do głównej mojej zagwozdki jak to jest z podatkiem od takiej zabawy? Myślałem, że póki nie wypłacę kasy na konto nic się nie dzieje i obracam wirtualnie pieniędzmi, a dopiero jak będę miał na swoim koncie PLN będę musiał się z tego wyspowiadać US. Czyli wpłacam 150zł na BB, wypłacam przelewem 350zł i od 200zł płacę podatek. Czytałem, że US może uznać mnie za przedsiębiorce jak wykonam dużo operacji kupna - sprzedaży i przyczepić się o brak działalności. W necie sporo jest o tym, że ktoś kupił BTC i sprzedał je za 2 lata z zyskiem i jak to rozliczyć, a co w moim przypadku? Jest na sali jakiś student prawa ||?
Pobierz Krogalik - Hej Mirko spekulanci z #kryptowaluty ( ͡° ͜ʖ ͡°) 
tl;dl
SPOILER

2 dn...
źródło: comment_uJiyV9AaN35kaH0cMGfMxx6xWei5TMdH.jpg
  • 9
@Krogalik: Po co bawisz się w drobne spekulacje? Kup raz w dołku i trzymaj - szczególnie że przeznaczyłeś na to niewiele kasy. Sprzedaj za 5 lat, gdy kurs będzie 100x większy. Teraz rzeczywiście narażasz się wyłącznie na to, że US poprzez bank i wzmożony ruch na twoim koncie zacznie węszyć.
@leobenos: myślę teraz by później nie obudzić się z ręką w nocniku. Na razie nic nie wypłaciłem na swoje realne konto wszystko zostało na BB, chciałem wypłacić PLN dopiero w przyszłym roku.

@kapuczina_corki_somsiada: głównie by poznać rynek kryptowalut i zasady tam panujące - nigdy nie interesowałem się takimi sprawami. 5 lat to okej, kupuje raz, a dobrze, ale nie mam za dużo kasy w jednym miesiącu na takie inwestycje i
@Krogalik był chyba jakiś dalej sposób na uniknięcie US, oczywiście mówię to dla celów edukacyjnych i wcale nie chodzi o wypłatę(sprzedaż) przez bitomat albo localbitcoins np na żywo za gotówkę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jeżeli ktoś zna inne sposoby to niech podaje, edukacja zawsze się przydaje ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Edit: coś ze skrillem jeszcze jest, ale nie znam szczegółów
@okniarz: czyli liczę sobie w exelu ile wydałem, ile zarobiłem na tym obracaniu na BB albo robię wyciąg z historii, potem obliczam ile zyskałem - to idzie jako podatek. Nie ważne ile razy robiłem tranzakcie wewnątrz giełdy w ciągu tygodnia/miesiąca i co sprzedałem na PLN,a jakie krypto kupiłem znów by sprzedać?

@Blizz4rd: no tak Tesla X i lot nią na pokładzie Falcona 9 może być poza moim zasięgiem z mojej
Pobierz Krogalik - @okniarz: czyli liczę sobie w exelu ile wydałem, ile zarobiłem na tym obra...
źródło: comment_3WepkkJojQF2trGZTNXFA8fikc2br5fT.jpg