Wpis z mikrobloga

@karmelowykot-desantowy: Jeśli chodzi o soki sklepowe to w 99% są to soki z soków zagęszczonych które przez poziom przetworzenia nie mają kompletnie żadnych wartości odżywczych owocu znajdującego się na opakowaniu. Co najwyżej dosypią trochę witaminy A albo C.
To samo z energetykami, często zawierają niacynę, biotynę, witaminy z grupy B. Czasami nawet minimalne ilości białka ale wszystko jest syntetyczne.

Problemem z energetykami jest to, że prawdopodobnie mimo mniejszej ilości kofeiny niż
@GotoFinal: No tak, tak samo jak tłoczone w tych kilkulitrowych opakowaniach w(chociaż widziałam oszustwa również w tych tłoczonych, trzeba czytać). Chociaż do Vital Fresh też czasami dodają zagęszczone. Chodzi mi bardziej o to że tych naturalnych soków jest kilkadziesiąt buteleczek w takim dyskoncie na kilkaset butelek Tymbarka 100% i Dr Witt który niedługo chyba zacznie świecić w ciemności.
@CigarettesAfterSex: no i też nie ma co przesadzać, te z zagęszczonego nie robią się nagle szkodliwe. I na pewno lepsze od picia coli, brr jak ja widzę ludzi co piją tego 2l dziennie (,) A jednak te z zagęszczonego to często 2-3zł, a te naturalniejsze 4-7, więc jednak nie każdy chce tyle wydać jak zarabia coś bliższego minimalnej :P
@GotoFinal: Ale gdzie ja napisałam że są szkodliwe ziomuś?:D Człowiekowi do funkcjonowania są potrzebne różne składniki odżywcze również węglowodany, które są głównym składnikiem soków owoców, energetyków itp.
Problem w tym, że pijąc nie czujesz ile tego cukru faktycznie jest i znacznie przekraczasz normy cukru jeśli pijesz 2 l dziennie. W szklance Hortexu pomarańczowego jest 5 łyżeczek cukru. Tak samo w Coli. Posłodziłbyś tyle herbatę? Nie ma znaczenia z czego pochodzi ten
@CigarettesAfterSex: Nie widzę powodu dla którego kofeina z energy drinków miałaby być wchłaniana szybciej. Poszukałem trochę i jedyne badania jakie znalazłem to że kawa jest pita powoli a energy drinki zazwyczaj wypijasz dość szybko. Wydaje mi się że to co opisujesz to zjazd dopaminowy. Zarówno cukier jak i kawa pobudzają "zmysł nagrody". Efekt zjazdu jest potęgowany dodatkowo przez spadek cukru mniej więcej w tym samym momencie co kofeiny(kofeina utrzymuje efekty przez
@karmelowykot-desantowy: Wiesz, możliwe że to dlatego że w energetykach jest dodatkowo tauryna rozszerzająca naczynia, przez co energetyk szybciej kopie ale tez szybciej schodzi. Ale nie mogę znaleźć informacji czy tauryna jest zawarta też w kawie. Ciężko powiedzieć, nie jestem żadnym dietetykiem więc to tylko takie moje rzucanie teorii:P
Jeśli chodzi o kofeinę to jestem od niej dość mocno uzależniona, jak rano nie wypiję mocnej kawy to głowa mnie boli tak, że
@CigarettesAfterSex: "General linear model with repeated measures showed that reaction times for consistent, conflict and single feature stimulus conditions were significantly different (F(27.395) = 1.910, p = 0.005) under the different experimental condition. Univariate Tests showed the effects of caffeine (F = 3.793, p = 0.026) and combination of caffeine and taurine (F = 3.162, p = 0.056), but did not find effects of placebo condition (F = 0.808, p =