Aktywne Wpisy
PiersKurczaka +154
Bardzo mi się podoba u japończyków, że jak jest np. jakaś nazwa chińska, to oni te znaczki czytają po swojemu, a nie po chińsku.
Tak jak taki prosty janusz, co na tortiję mówi tortilla. No bo jest l przecież, to czyta jak l. Tylko że u nas się takie coś wyśmiewa i o ty nieuku haha nie umiesz poprawnie debiluuuu.
A japońcy to mają w dupie i se czytają po swojemu i
Tak jak taki prosty janusz, co na tortiję mówi tortilla. No bo jest l przecież, to czyta jak l. Tylko że u nas się takie coś wyśmiewa i o ty nieuku haha nie umiesz poprawnie debiluuuu.
A japońcy to mają w dupie i se czytają po swojemu i
Krolik +5
Dlaczego monitory 4K są tanie jak barszcz i całkiem fajny IPS do programowania można wyrwać za 1500-3000 zł, ale 5K to wydatek 7-9 tys. a 6K to 20+ tys. zł? Dlaczego nikt nie robi dobrych monitorów 27"/5K i 32"/6K do programowania / pracy biurowej w normalnej cenie, kiedy to jest minimalna rozdzielczość zapewniająca ostrość tekstu? Wszystko co ma mniej niż 220 PPI to pikseloza / rozmazane krawędzie. #komputery #monitory #programowanie
Langosze to tradycyjne węgierskie placki, robione z ciasta drożdżowego z dodatkiem gotowanych ziemniaków, smażone na głębokim oleju. W mojej ocenie zdecydowanie wygrywają ze "zwykłymi" plackami ziemniaczanymi ;)
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków,
- 40 dag mąki,
- 1/2 l mleka,
- 10 dag drożdży,
- 3 jajka,
- dwa ząbki czosnku,
- sól,
- olej,
- cukier
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, przeciskamy przez praskę. Do miski kruszymy drożdże, zasypujemy łyżeczką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 15 min. dodajemy ziemniaki i mąkę. Mieszamy. Doprawiamy solą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nabieramy łyżką porcję i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z polewką czosnkową (posiekany czosnek mieszamy z łyżeczką cukru i szczyptą soli, dodajemy dwie łyżki oleju), lub śmietaną. Smacznego! :)
Więcej przepisów na moim fanpage - link w profilu :)
#gotujzwykopem #foodporn #gotujzmikroblogiem #jedzzwykopem
@Keep_Calm: Ja robię trochę inaczej. Po pierwsze zero cukry, bo jak można słone jedzenie podawać na słodko? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Po drugie, używam oliwy z oliwek, a najlepiej jak masz już czosnkową oliwę. Lubię też z serem żółtym.