Wpis z mikrobloga

LANGOSZE

Langosze to tradycyjne węgierskie placki, robione z ciasta drożdżowego z dodatkiem gotowanych ziemniaków, smażone na głębokim oleju. W mojej ocenie zdecydowanie wygrywają ze "zwykłymi" plackami ziemniaczanymi ;)

Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków,
- 40 dag mąki,
- 1/2 l mleka,
- 10 dag drożdży,
- 3 jajka,
- dwa ząbki czosnku,
- sól,
- olej,
- cukier

Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, przeciskamy przez praskę. Do miski kruszymy drożdże, zasypujemy łyżeczką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 15 min. dodajemy ziemniaki i mąkę. Mieszamy. Doprawiamy solą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nabieramy łyżką porcję i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z polewką czosnkową (posiekany czosnek mieszamy z łyżeczką cukru i szczyptą soli, dodajemy dwie łyżki oleju), lub śmietaną. Smacznego! :)

Więcej przepisów na moim fanpage - link w profilu :)

#gotujzwykopem #foodporn #gotujzmikroblogiem #jedzzwykopem
Pobierz Keep_Calm - LANGOSZE

Langosze to tradycyjne węgierskie placki, robione z ciasta droż...
źródło: comment_FEsP8iIwph3DTt7XzG8iQbZWIUrdQ3VZ.jpg
  • 6
(posiekany czosnek mieszamy z łyżeczką cukru i szczyptą soli, dodajemy dwie łyżki oleju)

@Keep_Calm: Ja robię trochę inaczej. Po pierwsze zero cukry, bo jak można słone jedzenie podawać na słodko? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Po drugie, używam oliwy z oliwek, a najlepiej jak masz już czosnkową oliwę. Lubię też z serem żółtym.