Wpis z mikrobloga

Tagu #budujzwykopem - przyglądam się multitoolom Bosha. Drogie w cholerę, ale jednocześnie zastanawia mnie czy wersja akumulatorowa jest w jakiś sposób słabsza niż wersja sieciowa. Tzn. patrząc na same dane techniczne to nie koniecznie (ma odrobinę mniejszy kąt oscylacji), ale może ktoś miał okazję się tym pobawić i ma jakieś doświadczenie?

Fakt jest taki, że zdarza mi się pracować w dziwnych warunkach gdzie jest kłopot z prądem, ale z drugiej strony może wcale nie tak często, żeby rezygnować z czegoś na rzecz baterii. Opinie?

http://www.bosch-professional.com/pl/pl/multi-cutter-gop-55-36-197121-0601231100.html vs http://www.bosch-professional.com/pl/pl/cordless-multi-cutter-gop-18-v-28-197121-06018b6000.html
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

w dziwnych warunkach gdzie jest kłopot z prądem, ale z drugiej strony może wcale nie tak często, żeby rezygnować z czegoś na rzecz baterii. Opinie?

@z--x: To bardziej kwestia "jak dużo robisz". Jak to jest docięcie jednego fragmenciku, tyle że nie chce ci się przeszczotem - to faktycznie akumulatorowa lepsza, choćbyś miał tylko zejść z drabiny by się do kontaktu podłączyć.
Ale wg mnie - jeśli tylko masz większą robotę,
  • Odpowiedz
@hrumque: Ma to sens, ale z drugiej strony - naładowanie tej baterii to podobno 30 min. Więc w sumie ten problem jest praktycznie pomijalny, ja akurat jestem w stanie się przygotować wcześniej do pracy i ją naładować.

Bardziej zastanawia mnie właśnie kwestia samej pracy i tego czy np. takie baterie się nie rozładowują po 20 minutach pracy.
  • Odpowiedz
@ElCidX: Bawiłem się tym z Lidla, Parkside, ale niestety tylko chwilkę, więc ciężko mi powiedzieć coś więcej poza tym, że do doraźnego majsterkowania jest spoko.
  • Odpowiedz
@z--x: może przykład niezbyt na miejscu, ale używałem Hilti Te 7-c wersji na kabel i na akumulator - akumulator był mocniejszy, choc bateria leciala jak glupia byla mocniejsza niz wersja sieciowa. Podobnie było ze szlifierka Hilti - akumulatorowa, choc na krocej, dawala wiecej mocy. Wszystko zalezy, hilti to hilti w sumie, ale na twoim miejscu poogladalbym recenzje i poczytał.
  • Odpowiedz